Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türk Hava Yolları (THY) dahil aralarında dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinin de yer aldığı 60 havayoluna hizmet veren Viyana merkezli DO&CO şirketi'nin halka arzı, tavan fiyatla talep toplama işlemi 25-26 Kasım 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

12 yıldır Viyana Borsası'nda işlem gören DO&CO Restaurants and Catering (DO&CO)için sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla gerçekleşecek halka arzda, 1 adet payın satış fiyatı 21.90 Euro tavan fiyat olarak belirlendi. DO&CO'dan verilen bilgiye göre, halka arz büyüklüğü Euro olarak açıklanan tavan fiyattan hesaplandığında 59 milyon Euro, ek satışın da gerçekleşmesi halinde de 68 milyon Euro'ya ulaşacak.

DO&CO'nun halka arz edilecek paylarının yüzde 20'sinin yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 10'unun yurt içi kurumsal yatırımcılara, yüzde 70'i ise yurt dışı kurumsal yatırımcılara ayrıldı.

Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek olan yabancı bir şirkete ait payların halka arzı işleminde İş Yatırım Global Koordinatör olarak yabancı yatırım bankalarının katıldığı global bir sendikasyona liderlik yaparken, aynı zamanda TSKB, Global Menkul, Yatırım Finansman, Yapı Kredi Yatırım ve Garanti Yatırım'ın katılımından oluşan yurt içi konsorsiyumun da lideri olarak DO&CO'nun halka arzına aracılık edecek.

YEMEKLERİYLE DÜNYADA ÜN KAZANAN DO&CO İMKB'DE İLK YABANCI OLACAK

Türk işadamı Attila Doğudan tarafından 1981 yılında Viyana'da kurulan ve 1998 yılından bu yana Viyana Borsası'nda işlem gören DO&CO için talep toplama işlemleri Merkez Bankası'nın 24 Kasım için belirlediği Euro satış kuru kullanılarak belirlenecek olan TL tavan fiyat kullanılarak gerçekleştirilecek.

Halka arzda DO & CO'nun çıkarılmış sermayesinin 15.590.400 Euro'dan 19.488.000 Euro'ya artırılması nedeniyle ihraç edilecek 1 milyon 948 bin 800 adet pay ile mevcut ortakların ve DO&CO'nun sahip olduğu 751 bin 396 adet pay olmak üzere toplam 2 milyon 700 bin 196 adet pay ve ek satış hakkının kullanılması halinde mevcut ortakların sahip olduğu 405 bin 30 adet payın halka arz edileceği açıklandı. Viyana Borsası'nda halen yaklaşık yüzde 19'u halka açık olan DO & CO'nun bu halka arz sonrasında ise toplam halka açıklık oranının yüzde 43,ek satışın kullanılması halinde de yüzde 47 olacağı bildirildi.

"İMKB'NİN ÇEKİM MERKEZİ OLMASINA KATKI YAPACAK BİR ADIM"

Şirket'in kurucusu Attila Doğudan konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Finansal açıdan sağlıklı bir yapıya sahibiz ve hiç borcumuz yok, bu yüzden halka arzdan elde edeceğimiz geliri organik büyümede ve uluslararası alanda şirket satın alma fırsatlarını değerlendirerek kullanacağız.

DO&CO, bu halka arzı İstanbul'un bir finans merkezi olması ve İMKB'nin global şirketler için bir çekim merkezi olması hedefine önemli bir katkı sağlayacak bir adım olarak değerlendirmekte ve böyle bir ilki gerçekleştirecek olmaktan büyük heyecan duyuyoruz" dedi.

Havayolu ikram hizmetleri, uluslararası organizasyon ikram hizmetleri ile restoran, yolcu özel salonu ve otel işletmeciliği alanlarında faaliyet gösteren DO&CO'nun halka açılmasıyla Türkiye'de bir ilkin gerçekleşeceğini belirten Attila Doğudan, bu halka arzla İMKB'de yabancı bir şirkete ait hisse senetlerinin de işlem görmeye başlayacağını söyledi.

YÜZDE 70'I YABANCI, YÜZDE 30'U YERLİ YATIRIMCILARA AYRILDI

DO&CO'nun halka arz edilecek paylarının yüzde 20'si yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 10'u yurt içi kurumsal yatırımcılara, yüzde 70'i ise yurt dışı kurumsal yatırımcılara ayrıldı.

Halka arzda bireysel yatırımcılar likit fonlarını, TL cinsinden Devlet İç Borçlanma Senetlerini (DİBS), Döviz cinsinden ve dövize endeksli DİBS'lerini ve hesaplarında mevcut olan dövizleri teminat göstererek talepte bulunabilecek.

Ayrıca arza katılacak yatırımcılar, talep formunda belirtmeleri koşuluyla, tavan fiyat ile nihai halka arz fiyatı arasında oluşabilecek iade tutarı kadar pay artırım talebinde bulunabilecekler.

Yurt dışı kurumsal yatırımcılara ayrılan paylar Avusturya'da gerçekleştirilecek olan yeni pay alma hakkına konu olabilecek olan maksimum 394 bin 376 adet payı da içerirken, yeni pay alma hakkının kullanılmasından sonra kalan payların yurt dışı kurumsal yatırımcılar kategorisinde yeterli talep olması halinde, yurt dışı kurumsal yatırımcılara ayrılan tahsis miktarına ekleneceği de hatırlatıldı. Ek satış hakkının kullanılması durumunda, ek satış hakkına konu olan payların da yine yüzde 30-yüzde 70 oranına sadık kalınarak dağıtılacağı açıklandı.

ŞİRKET ORTAKLARI BU KEZ YENİ PAY ALMA HAKLARINI KULLANMAYACAK

Yapılan açıklamada, paylarını arz eden ortaklardan Attila Doğudan Privatstiftung ve DZR Immobilien und Beteiligungs GmBH 8 Kasım 2010'da başlayan ve DO&CO paylarının İMKB'de işlem görmeye başlamasından sonraki 180'inci günde sona eren dönem boyunca, İMKB ve/veya Viyana Borsası'nda işlem gören DO&CO pay adedini doğrudan ya da dolaylı olarak artırmayacağını ve bu süreç boyunca DO&CO'nun İMKB ve/veya Viyana Borsası'nda işlem gören pay adedinin üçüncü şahıslar tarafından artırılmasına olanak tanıyacak etkinliklerde bulunmayacağını beyan ettikleri kaydedildi.

Şirket'in halka açık olmayan paylarına sahip olan ana ortakların bu halka arz sırasında yeni pay alma haklarını kullanmayacakları da açıklamada yer aldı.