Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçen yılın rallisiyle onucnu yıllık kazancını yaşayan altını bazı yatırımcıların satması ve güçlenen dolar karşısında talebin düşmesiyle metalin fiyatı geriledi. Paladyum da değer kaybetti.

Spot altının onsu yüzde 0.5 düşüşle 1,414.25 dolar oldu ve Seul'de 1,418.70 dolardan işlem gördü. Şubat vadeli kontrat, New York Comex'de ons başına yüzde 0.2 kayıpla 1,419 dolar oldu.

Seul'deki Woori Futures Co.'da üst düzey trader olan Lee Joon, "Geçen yıl altın için çok iyi bir yıldı. Şu anki düşüş, kar elde etme nedenli olduğu için endişe verici değil. Metal için iyi bir yıl olacağına dair yüksek beklentiler var ve bu hafta büyük önem teşkil ediyor" dedi.

Avrupa'daki borç krizi ve para birimlerinin değer kaybetmesinin metale talebi artırmasıyla külçe altın, yüzde 30 yükselişle 2007 yılından beri en büyük yıllık rallisini yapmış ve 7 Aralık'ta ons başına 1,431.25 dolarla rekor kırmıştı.  Amerikan Merkez Bankası Fed, ekonomiyi canlandırmak için ABD borçlanma maliyetleri ve tahvvillerini düşük tutmuştu.

Avrupa Birliği'nin Yunanistan ve İrlanda'ya mali kurtarma yardımı nedeniyle Euro, Sterlin ve frank bazında altın da rekor seviyeye yükseldi. Exchange traded ürünlerdeki varlıklar da (ETP) yüzde 17 yükselmişti.

Çin'deki üretimin Aralık ayında beklenenden daha yavaş büyüdüğünü gösteren veriler sonrasında güvenli varlık talebinin artmasıyla doların 6 ana para birimi karşısındaki performansını izleyen dolar endeksi 8 gün içinde ilk kez tırmandı. Değerli metaller genelde doların aksi yönünde hareket ediyor.