Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları Tayland Bahtı ve Tayvan Doları öncülüğünde değerlendi. Arz Yönetimi Enstitüsü'nün açıklamasına göre, ABD'de Aralık ayına ait fabrika üretimi son 7 ayın en hızlı temposunda büyüdü. Hindistan, Malezya, Tayland, Tayvan ve Güney Kore'nin gösterge faizlerini yükseltmesi üzerine, geçtiğimiz sene Japonya'nın dışında en çok işlem gören 10 Asya parasının 9'u ABD Doları karşısında değer kazandı.

Ekonomik büyümenin daha hızlı ve faiz yükselmelerinin sürmesinin bölgedeki risk primlerini artıracağına yönelik spekülasyonlar sayesinde Asya'ya akan fonlamanın artacağını öngören Tokyo'daki Mizuho Securities CO.'nun küresel ekonomistlerinden Hideki Hayashi, Asya paralarının değerlenme baskısında olmayı sürdüreceğini söyledi.

Tayvan Doları, ABD Doları karşısında yüzde 3.7 değerlenerek 29.114'e çıktı. Taylanda Bahtı bir önceki son işlem günü olan 30 Aralık'taki değerinden yükselerek, 30.03 seviyesinden işlem görürken; Güney Kore Wonu da Dolar karşısında yüzde 0.2 prim yaptı ve 1,123.73 seviyesine ulaştı.

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Ekim ayındaki 2011'e ait büyüme tahminlerine göre, gelişmiş ülkelerde yüzde 2.2 oranında bir büyüme beklenirken, bu oran Asya'nın gelişen ekonomileri için yüzde 8.4 olarak belirlendi. Borsa verilerine göre, 2010'da Güney Kore ve Hindistan'a akan yabancı fonlamanın miktarı 58 milyar dolara ulaştı.

Küresel kaynakların Tayvan'a akması, adadaki varlıkların Asya'daki ekonomik büyümeden kaynaklanan avantajları da güçlendirdi ve Tayvan Doları son 13 senenin en yüksek seviyesine çıktı.