Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik başvurularının 30 ayın en düşük seviyesine yaklaştığına dair verilerin açıklanmasından önce ABD endeks vadelileri değerlenerek S&P 500 endeksinin kazancını iki yılın en yüksek seviyesine çıkaracağına işaret etti.

BlackBerry akıllı telefonlarını geliştirip üreten Research In Motion Ltd adlı şirket, Apple'ın Ipad'ine rakip olarak PlayBook'u geliştirmesiyle tırmanışa geçti. Dünyanın en büyük tohum üreticisi olan Monsanto Co., karını açıklamadan önce yüzde 0.7 değer kazandı. Mart'ta sona eren S&P 500 endeks vadelileri New York'ta yüzde 0.4 artarak 1,276.4 puana çıktı.

Dow Jones Sanayi endeks vadelileri yüzde 0.3'lük artışla 11,703 puan olurken, Nasdaq-100 endeks vadelileri de yüzde 0.4 artışla 2,278.25 puana çıktı.

ABD'de hizmet sektörü ve özel sektör istihdamının tahminlerden daha olumlu çıkmasının dünyanın en büyük ekonomisinde iyimserliğe neden olmasıyla S&P 500, dün 2 Eylül 2008'den beri en yüksek seviyeye ralli yaparak geçen yılın yüzde 13'lük kazancını genişletti.

NG Financial Markets'te ekonomist olan James Knightley, Bloomberg TV'ye yaptığı açıklamada, "ABD iş piyasası bir dönüş yapıyor. İşsizlik başvuruları aşağı yönlü bir iniş kaydediyor gibi görünüyor. Biz de bu sırada talep yönünden daha iyi haberler almayı sürdürüyoruz" dedi.

Ekonomistlere göre, bugünkü raporda işsizlik başvurularının 2008 Temmuz'dan beri en düşük seviyeye inmesi bekleniyor. Açıklanacak raporlara göre, tarım dışı istihdam verilerinin 151 bin artması, isşizlik oranının da yüzde 9.8'den 9.7'ye inmesi bekleniyor.