Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

LONDRA (A.A) - 12.01.2011 - AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin, yüklü borca sahip ülkelerin finansmanını düzeltmek ve tahvil piyasalarını rahatlatmak için ''kapsamlı'' yaklaşım oluşturmaya çalıştıklarını bildirdi.

Rehn, İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesinde kaleme aldığı yazısında, ''En acil önceliğimiz, sürdürülemez borç sarmalını, finansal çalkantıyı ve yetersiz büyüme oranını kırmak'' dedi. Rehn, AB'nin asıl kurtarma fonu olan 440 milyar avroluk Avrupa Finansal İstikrar Olanağının (EFSF) kredi verme kapasitesinin güçlendirilmesi ve etkinlik alanının genişletilmesi gerektiğini de vurguladı.

''Avrupa'daki bankaların bir sonraki stres testleri 2010 yılına göre daha da titiz olacak'' diyen Rehn, Avrupa'da istihdam sağlama ve kamu borçlarının sürdürülebilirliği kapasitesini artıracak reformlara ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Portekiz bugün, Ekim 2014 ve Haziran 2020 itfalı tahvil ihalesiyle 1,25 milyar avro borçlanacak. Portekiz, bugünkü ihaleyle piyasaları mali desteğe ihtiyaç duymayacağı konusunda ikna etmeye çalışacak.

İspanya da yarın 3 milyar avro tutarında beş yıl vadeli borçlanma ihalesine çıkacak.