Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyonu düşürmek için hükümetlerin daha fazla çaba harcaması gerektiği spekülasyonlarının ortasında Asya Borsaları; üst üste 5 haftalık kazancını kırarak düştü.

Yükselen varlık fiyatlarının Pekin'in sıkılaştırma politikalarını genişletmesi gerektiğine işaret etmesi sebebiyle China Vanke Co hisseleri yüzde 4.5 gerilerken; Industrial & Commercial Bank of China Ltd. hisseleri Hong Kong'da yüzde 1.6 düştü. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd hisseleri bölgenin "küresel büyüme anti enflasyon politikaları sebebiyle sekteye uğrayabilir" endişesiyle gerileyen metal ve enerji hisselerinin düşüşüne öncülük ederek Sidney'de yüzde 1.2 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 değer kaybederek Tokyo'da 138.17 seviyesine geldi. Endekste yükselen her hisse başına iki hisse değer kaybetti. Önceden yüzde 0.2 kadar değer kazanan bölgesel gösterge endeksi; geçtiğimiz hafta Almanya Şansölyesi Merkel'in Avrupa'nın borç krizini kontrol altına almak için gerekeni yapacaklarını açıklamasının ardından; son 2,5 yılın zirvesine çıkmıştı. 

Bllomberg Televizyonu'na yaptığı açıklamada Çin'in sıkılaştırma tedbirleri  için "sürmekte olan konu" diyen 93 milyar doları yöneten AMP Capital Investors Ltd'nin stratejistlerinden Nader Naeimi "Uzun zamanadır süremekte olan ralliye bakacak olursak hayal kırıkılığı yaşamaya gerek yok. Ama bu kadarcık kayıp düzeltme için tetikleyici olacaktır." yorumunda bulundu.

İstatistik kurumunun; gayri menkul fiyatlarının Aralık ayında yüzde 6.4 arttığnı açıklamasının ardından Çin Merkez Bankası; 14 ocakta bankaların tasarruf için daha fazla rezerv ayırması gerektiğini söyledi. bunun ardından Şangay Bileşik endeksi yüzde 2.5 gerileyerek 16 kasımdan beri en büyük düşüşün gösterdi.