Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de toparlanma hızına dair endişelerin doların değerini düşürmesi ve alternatif yatırım aracı olarak altına talebi artırmasıyla altın üçüncü gününde değerlendi. Platin de 2008 yılından beri en yüksek seviyeye çıktı.

Külçe altının onsu Seul'de yüzde 0.3 yükselişle 1,371.95 dolar olurken, Şubat vadeli kontrat, yüzde 0.3 kazançla New York'ta 1,372.50 dolardan işlem gördü. Spot platin, yüzde 1.1.'lik tırmanışla 1,846.75 dolar olarak 2008'den beri zirveye çıktı.

Melbourne'deki National Australia Bank'ta analist olan Ben Westmore, "ABD'de büyüme var ancak şu anda çok fazla olağan dışı görünmüyor. Bu tamamen para birimi etkisi" dedi.

ABD'de konut sektörü ve iş gücü piyasasındaki yavaş toparlanmanın Amerikan Merkez Bankası Fed'i faiz artırımını ertelemeye zorlayacağına dair spekülasyonla dolar, euro karşısında 5 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Amerikan para biriminin 6 ana para birimi karşısındaki performansını izleyen dolar endeksi de ikinci gününde geriedi.

Bugün Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasından önce Bloomberg'in araştırmasına göre, ABD'de konut başlangıçları geçen aya oranla yüzde 0.9 düşerek 550 bin oldu. Diğer bir araştırmaya göre, işsizlik maaşı başvuruları ise geçtiğimiz haftaki 3.88 milyonu geçerek 8 Ocak'ta sona eren haftada 3.99 milyona yükseldi.

Spot altın geçtiğimiz yıl yüzde 30 yükselmiş ve Aralık ayında 1,431.25 dolar ile rekor kırmıştı. Fiyatlar bu ay yüzde 3.3 geriledi.