Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün piyasalarda tüm dikkatler Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün ABD'de gerçekleşecek görüşmesine yoğunlaştı.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada görüşmelerde yuanın değerlenmesi konusunda somut bir adım beklenmediğini belirtti. Manukyan, "Kur rejimi tarafında belirgin birşey olacağını zannetmiyorum ama örneğin çelik üzerine bazı tartışmaları vardı. Dolayısıyla ticaretin geneli üzerine de bazı tartışmalar yapıldığını görüyoruz. Çin'in hazine tahvillerinde satışta bulunduğunu görüyoruz. O konu da tartışılacaktır. Ama ben görüşmelerde ne Amerika'nın Çin'den istediğini alacağını, ne de Çin'in negatif açıklama yaparak ABD'nn üzerine gideceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Avrupa'da dün şirketlerin açıkladığı rekor karlar piyasalara yön verirken, bugün de finans sektöründen başta Goldman Sachs olmak üzere birçok şirket bilançolarını açıklayacak. Manukyan, konuyla ilgili olarak, "Dün IBM ve Apple'dan gelen olumlu verilerin ardından özellikle teknoloji tarafına baktığımızda Nasdaq 100, 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Ben teknoloji tarafının oldukça iyi fiyatlandığını düşünüyorum. Önümüzdeki hafta da geri kalan önemli şirketlerin verileri açıklanacak. Yüzde 3 ila 5 arasında yukarıya gidebiliriz ama yukarısının artık limitli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Avrupa piyasalarında, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean Paul Trichet'nin geçtiğimiz hafta yaptığı enflasyon açıklamalarının yankıları hala sürüyor. Almanya Merkez Bankası Başkanı Axel Weber, enflasyonla ilgili baskı konusunun piyasalar tarafından abartıldığı yönünde açıklama yaptı. Enflasyonun orta vadede yüzde 2'nin altına düşeceğini söyleyen Weber, piyasayı rahatlatmaya çalıştı.

Bugün piyasalarda Dolar/TL hafif yükselişle 1.54 seviyesinde seyrediyor. İMKB 100 endeksi, yüzde 0.32 artarken, 2 yıllık gösterge tahvilin faizi ise yüzde 7.38 seviyelerinde bulunuyor.

Piyasalar, Merkez Bankası'nın yarınki kritik faiz kararını beklemeye başladı. Ekonomistlere göre, yarınki Para Politikası Kurulu toplantısından faiz indirimi çıkacağına dair beklentiler oldukça azaldı.