Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası, bugün sürpriz sayılabilecek bir kararla kısa vadeli faizleri 25 baz puan düşürerek yüzde 6.25'e indirdi. Borçlanma faiz oranını yüzde 1,50 düzeyinde, borç verme faiz oranını da yüzde 9 seviyesinde sabit tutan banka, zorunlu karşılıklarda da artış sinyali verdi.

Merkezin kararının ardından 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 7.49'a kadar yükseldi. Güne 1.55 ile başlayan dolar 1.58 seviyesine kadar yükselirken, İMKB 100 endeksindeki düşü yüzde 1.66 oldu.

EFG İstanbul Muharras Azası Hüseyin Kelezoğlu, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının sürpriz olduğunu ve bu indirimi beklemediklerini söyledi. Zorunlu karşılıklarda da 100-200 baz puan aralığında bir artışın söz konusu olabileceğini dile getiren Kelezoğlu, tahvil piyasasındaki satışın sebebinin de, faiz indirimine tepki olduğunu ifade etti.

Eurobank Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten de, bugünkü faiz indirimi kararını beklemediklerini söyledi. Erten; 'Piyasadaki beklenti paralelinde faizlerin sabit kalacağını düşünüyordum ancak bu indirimin piyasaların gösterdiği sepetteki tepkisini aşırı buluyorum. Eğer bu devam ederse faizin yönü Türkiye'de hızlı değişir diye düşünüyorum" açıklamasını yaptı.