Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisseleri, United Parcel Service Inc.'nin (UPS) tahminlerden daha iyi kar açıklaması ve Amerika ve Çin'de imalat sanayi verilerinin sektörde genişlemeyi işaret etmesi ile birlikte yükseldi. Standard & Poors 500 Endeksi (S&P 500), bu alımların etkisi ile, son sekiz günün yedisinde yükseliş gösterdi.

Ekonomik büyümenin bir göstergesi olarak değerlendirilen paket kargo şirketi UPS'in hisseleri yüzde 3.6 değer kazandı. Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. ve Alcoa Inc. hisseleri, bakır fiyatlarının rekor seviyeye çıkmasının etkisi ile en az yüzde 2.3'lük çıkış yaşadı. Hububat üreticisi Archer Daniels Midland Co.'nun hisseleri yüzde 6.1 sıçrama gerçekleştirirken, vinç üreticisi Manitowoc Co. yüzde 19 ve Pfizer Inc. yüzde 2.6 prim yaptı. Bu hisselerdeki çıkışlar, şirket karlarının beklenenden daha iyi çıkmasından kaynaklandı.

S&P 500 Endeksi New York saati ile 10:02'de yüzde 0.9 yükselerek 1,297.77 puana çıktı. ABD hisselerinin göstergesi niteliğindeki bu endeks, Ocak ayında yüzde 2.3 yükselerek, ikinci ay üst üste çıkış gerçekleştirdi. Dow Jones Endeksi ise, 70.31 puan ya da yüzde 0.6 çıkışla 11,962.24 puana ulaştı.

Indiana, Pennsylvania'daki Stewart Capital Advisors LLC'nin araştırma direktörü Matthew DiFilippo "UPS'in karındaki olumlu sürpriz, geçen hafta gördüğümüz dördüncü çeyrek büyüme rakamı ile uyumlu. Otoritelerin enflasyonu kontrol etmekte güçlük çekmelerine karşın, Çin ekonomisi halen güçlü. Hisse senedi piyasası, geçen yıl, karlar dikkate alındığında düşük performans gösterdi. Hisse senetleri, mutlak baza dayanarak ve nakit ve tahvillerle karşılaştırıldığında ucuz görünüyor" dedi.