Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ham petrol stoklarının artması ve Mısır'daki ayaklanmalar nedeniyle petrolün geçtiği Süveyş Kanalı'nın kapanacağına dair endişelerin hafiflemesiyle petrol fiyatları New York'ta düşüşe geçti.

Süveyş Kanalı yetkililerinin, günde 2.2 milyon varil petrolün taşındığı kanaldaki petrol ticaretinde bir sorun olmadığını açıklamasıyla vadeliler, dün yüzde 1.5 değer kaybetti. Amerikan Petrol Enstitüsü'ne göre, ülkede petrol stokları dördüncü haftada yükseldi.

Bugün açıklanacak olan Enerji Bakanlığı verilerinde stokların yüksek çıkması bekleniyor.

National Australia Bank Ltd.'de mineral ve enerji ekonomisti olan Ben Westmore, Süveyş Kanalı'ndaki petrol güzergahında herhangi bir sorun olmadığının altını çizerek, "Mısır'daki ayaklanmaların diğer petrol üreten ülkelere yayılma ihtimali de oldukça ufak bir ihtimal. Bu da ham petrol piyasasında biraz da olsa satış olmasına neden oldu" dedi.

Mart vadeli ham petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 32 sent veya yüzde 0.4 düştü ve 90.49 dolardan işlem gördü. Dün, kontrat, 90.77 dolardaydı. Fiyatlar, 31 Aralık'ta 92.19 dolar olarak 3 Ekim 2008'den beri en yüksek rakama çıkmıştı. Petrol, bir yıl öncesine göre yüzde 17 yükseldi.

Mart vadeli Brent tipi ham petrolün varili Londra'daki Ice Futures Europe'da yüzde 0.3 veya 32 sent düşüşle 101.42 dolar oldu. Kontrat, dün yüzde 0.7 kazançla 101.754 dolar olarak 26 Eylül 2008'den beri en yüksek seviyeye çıktı.