Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ocak ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0.41 artarak piyasa beklentilerini aştı. Ekonomistler TÜFE’nin Ocak’ta yüzde 0.30 oranında artmasını bekliyordu.  Yıllık enflasyon ise yüzde yüzde 4.90’a gerileyerek Temmuz 1970’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Enflasyondaki düşüş özellikle baz etkisinden kaynaklandı.

GIDA ENFLASYONU %1.61

Alt kalemler itibariyle bakıldığında aylık bazda gıda fiyatları yüzde 1.61, Ulaştırma yüzde 1.44, Haberleşme yüzde 1.21 oranında artış gösterdi. Giyim ve ayakkabı fiyatları ise sezonluk indirimlerin etkisiyle yüzde 7.76 oranında geriledi.

ÇEKİRDEK GERİLEDİ

Manşet enflasyon beklentilerin üzerinde gelse de Merkez Bankası’nın yakından takip ettiği çekirdek göstergeler düşüşe devam etti. En dar kapsamlı çekirdek gösterge olan (I) endeksi aylık bazda yüzde 0.36 oranında gerilerken, yıllık yüzde 3.18 oldu. Çekirdek enflasyon Ekim 2010’da yüzde 2.50’ye kadar gerilemişti.  EFG Yatırım Başkeonomisti Haluk Bürümcekçi, enflasyon verilerinin beklentilerine paralel olduğunu kaydederken, “Enflasyondaki olumlu süreç devam ediyor. ÜFE’deki artışın maliyet baskısı yaratma riski elbette var ama şuana kadar bu yansımadı. Tahvil piyasasındaki yukarı yönlü tepkisini ise

ÜFE KORKUTTU

TÜFE’deki ‘kısmen’ olumlu rakamlara karşın asıl endişe verici rakamlar üretici fiyatları cephesinden geldi. ÜFE Ocak’ta aylık bazda yüzde 2.36, yıllık bazda ise yüzde 10.80 arttı. Petrol fiyatlarındaki artış ÜFE’nin yüksek çıkmasında etkili oldu. Petrol fiyatlarının  ve emtialardaki artış maliyet baskısının artmasında etkili oldu.

 

Kerim KARAKAYA (kkarakaya@bloomberght.com)