Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Kerem Alkin'in canlı yayında sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sözlerine Ankara'nın önemli sanayi bölgelerinden Ostim'de meydana gelen olayları değerlendirerek başladı.

Ostim'de yaşananlar için işadamlarına geçmiş olsun diyen Çağlayan, Ostim'de yaşananın elim bir kaza niteliğinde olduğunu söyledi.

"BAZI KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR"

Zafer Çağlayan ardından İstanbul'daki durumu da değerlendirerek, site'ler konusunun üretim noktasında çok önemli olduğunu belirterek, sorunların olduğuna değindi.

"Şehir dışına taşınma noktasında defans var" diyen Bakan Çağlayan, şehiriçindeki eski yapılanmaların tehlike arz ettiğini, bazı küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin kent güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çekti. Çağlayan, şehir içindeki sanayiyi, OBS'lere (Organize Sanayi Bölgesi) ve sitelere taşımak gerektiğini savunarak, "küçük sanayi sitelerini orta ve büyük sanayi sitelerine taşımak gerek" dedi.

"MISIR VE TUNUS BİZİM AÇIMIZDAN ÇOK ÖNEMLİ"

Kerem Alkin'in Mısır ve Tunus'taki hükümet karşıtı eylemlerin, Türk işadamlarına nasıl yansıdığına yönelik sorusunu kapsamlı bir şekilde değerlendiren Zafer Çağlayan, Türkiye açısından Mısır ve Tunus'un çok önemli olduğunu belirtti.

Türkiye'nin 239 farklı gümrük bölgesine ihracat yaptığını hatırlatan Bakan Çağlayan, Mısır'la yapılan ticaret hacminin de 3.2 milyar dolar olduğunu söyledi.

Zafer Çağlayan, Mısır ve Tunus'la ticarette, Türkiye'nin önemli ticaret fazlası verdiğini ifade ederek, bölgede ticaret yapan şirketlere sahip çıkılacağını, zaten mevcut durumda bu yatırımlar için bir sorun olmadığını ve korunduklarını belirtti.

Çağlayan, Mısır ve Tunus'taki yatırımların payına ilişkin şunları söyledi:

"Mısır ve Tunus'ta 600 milyon Dolar değerinde müteahhitlik yatırımımız var. Bu ülkelere ihracat yapanların krediler konusunda sıkıntıları var."

Mısır'daki olayların patlamasının 2. gününde kriz masası oluşturulduğunu ve işadamlarıyla biraraya gelindiğini aktaran Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Eximbank'ın çözüm için çalıştığını söyledi.

"İSTANBUL MODA HAFTASI PROJESİ'NE DESTEK VERİYORUZ"

İstanbul'da başlayan Moda Haftası'na değinen Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin çok daha önceden moda konusuna eğilmesinin gerekmiş olduğunu belirtti.

İstanbul'u bir moda merkezi hâline getirme isteklerini aktaran Çağlayan, bakanlık olarak İstanbul Moda Haftası'na kapsamlı destek verdiklerini ifade etti.

"TÜRKİYE'NİN İHRACAT ODAKLI BÜYÜME STRATEJİSİ DEVAM EDECEK"

Zafer Çağlayan, Türkiye'nin dünya ekonomisindeki yerinin artık anlaşıldığını ve o güvenin yaratılmış olduğu vurgusunda bulunarak, Türkiye'deki ihracatçı şirketlerin başarı ve çabalarını övdü.

"Türkiye ihracatta bir başarı hikayesi yazdı" diyen Bakan Çağlayan, 14 ilin 1 milyar dolar üzerinde ihracat yaptığını söyledi ve bunun için devlet ve işadamlarının yoğun bir şekilde çalışmış olduklarını belirtti.

Çağlayan, Orta Vadeli Programla hedeflerini revize ettiğini anımsattı ve ihracatta OVP hedefinin 127 milyar dolar olarak belirlenmiş olduğunu söyleyerek, 2011'de ihracatın 132 milyar doların üzerine çıkacağını öngördü.

Çağlayan ayrıca ihracat oranlarının ithalatın yüzde 80'ini karşılayabilecek seviyeye gelmek üzere artırılmasını hedeflediklerini belirtti.

"BENİM GÖREVİM ARI KOVANINA ÇOMAK SOKMAK"

Tekstil ve Konfeksiyonda şu anda alınan geçici önlemlerin kalıcı hâle getirileceğini açıklayan Çağlayan, ihracat ve ithalatla ilgili çalışmaların düzenlendiğini, envanterlerin hazırlandığını söyledi.

"İhracatın artırılması için 'arı kovanına çomak sokuyorum'" benzetmesinde bulunan Devlet Bakanı, kendisinin başka ülkelerdeki istihdamı değil, Türkiye'deki ihracatı artırmayı düşündüğüne dikkat çekti.

Yatırım teşvik sistemi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Çağlayan, 73 ülke için yatırım masası kurulduğunu ve pazarları incelediklerini ifade etti.

Çağlayan sözlerini "Türkiye ticaret fazlası veren bir ülke hâline gelecek" diyerek tamamladı.