Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in dünkü faiz artırım kararının ülkedeki enflasyon endişelerini tetikleyeceği ve bunun da altına olan talebi arttıracağına dair spekülasyonla altın üçüncü günde yükselebilir. Paladyum ise, Mart 2001'den beri en yüksek seviyeye tırmandı.

Spot altının onsu, Singapur'da ufak bir değişiklikle 1,368.38 dolar oldu. Çin Merkez Bankası dün gösterge niteliğindeki bir yıllık mevduat faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 3'e, bir yıllık borç verme faiz oranını da yüzde 6.06'ya çıkardı.

Singapur'daki Barclays Capital'de emtia analisti olan Yingxi Yu, "Faiz oranlarının artırımı enflasyonist baskıya dair korkuların yansıması. Bu da altına olan yatırımcı talebinin ana faktörü. Önümüzdeki birkaç ay içinde de altında yükselişler bekliyoruz" dedi.

Bu yıl ekonomilerindeki aşırı ısınmayı önlemek için faiz oranlarını artıran Hindistan, Endonezya, Tayland ve Güney Kore'ye Çin de katıldı. Ülkede açıklanacak olan verilerin, enflasyonun 30 ayın zirvesine çıktığını göstermesi bekleniyor. Birleşmiş Milletler'in geçen haftaki açıklamasına göre, dünya gıda fiyatları Ocak'ta rekor seviyeye çıktı ve fiyatlar yüksek seyrini sürdürecek.

Spot paladyumun onsu, 838.63 dolardan işlem görmeden önce yüzde 0.2 kadar yükselerek 839.63 dolar oldu. Platin, yüzde 0.4'lük artışla 1,866.50 dolar/ons olarak Temmuz 2008'den beri en yüksek seviyeye çıktı. Gümüş ise yüzde 0.7 geriledi ve 30.11 dolar/ons'tan işlem gördü.