Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, bugün Avrupa maliye bakanları toplantısında, kurtarma fonunun genişletilmesi konusunda ülkeler arasındaki görüş farklarının azaltılmasında güçlüklerle karşılaşılacağı yönündeki spekülasyonlara bağlı olarak, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti.

Avrupa'nın ortak para birimi, İrlanda'da anamuhalefet partisinin kurtarma paketinin tekrar müzakere edilmesini istediğini açıklaması ve Yunanistan'ın kamu varlıklarının satışı konusunda IMF ve AB taleplerini eleştirmesinin ardından, yen karşısında ikinci gün üst üste düştü. Yeni Zelanda doları, perakende satışlar verisinin düşüş göstermesi sonrası geriledi.

Bank of New York Mellon Corp.'un Londra ofisinden baş Döviz stratejisti Simon Derrick, "Euro Bölgesi'ndeki yatırımcıların büyük bölümü, Yunanistan ve İrlanda ile ilgili sorunların geride kalmasını istiyor. Ancak açık bir biçimde, bu durum henüz geride kalmadı. Eurodaki zayıflık bu durumla uyumlu" dedi.

Euro yen karşısında, New York saati ile 07:41'de, yüzde 0.8 düşerek 112.21 yen seviyesine indi. Avrupa ortak para birimi, ayrıca, dolar karşısında da düştü ve 1.3443 dolar seviyesine geriledi. Dolar yen karşısında fazla değişmedi ve 83.43 yen seviyesinden 83.46 yen seviyesine geldi.

Eurodaki gerileme, Reuters'ta, kriz sırasında Alman devlet bankası WestLB AG'nin kurtarılmasının başarılı olamayacağı şeklinde çıkan haber sonrası, daha da genişledi.

Standard Bank Plc.'den Steve Barrow "WestLB AG durumu sürüyor. Bu bir şok değil. Ancak piyasa euroda düşüş beklentisine dönüyor. Ayılar bu durumu olabildiğince kullanacak" dedi.