Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yuan, Dolar karşısında 2 yıllık Yuan politikasındaki gevşeme sonucunda, 19 Haziran'dan bu yana yüzde 3.6 değer kazandı. Çin'in para birimi, 16 büyük para biriminin hepsi karşısında değer kaybetti ve Fransa, Brezilya ve Hindistan'ın liderleri, Yuan'ın değerlenmesine yönelik baskıları arttı. Çin İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, ülkede tüketici fiyatları Ocak ayında yüzde 4.9 yükseldi. Bu oran Aralık'ta yüzde 4.6 olarak gerçekleşmişti. ABD, Japonya ve Almanya'daki enflasyon oranları ise yüzde 2 ve altında seyrediyor.

Singapur'daki Pictet Asset Management'ın analistlerinden Wee-Ming Ting, yaklaşan G-20 toplantısıyla birlikte, Yuan konusunda baskıların da artacağını söyledi. Ming Ting, eğilimin Yuan'ın değerlenmesinden yana olduğunu belirtti.

ABD'li yetkililer geçtiğimiz hafta Amerikan şirketlerinin Yuan kaynaklı ithalat zararlarının telafi edilmesi için bir dilekçeyi geçirdi. Fransız Başbakanı Francois Fillon ise Avrupa Birliği'ne ticaret kurallarını sıkılaştırması için çağrıda bulundu. Çin Merkez Bankası, Yuan'ın değerlenmesini önlemek için Dolar alımı yapıyor. Bu durum da enflasyon önlemlerini yürürlüğe koyan Çin'in politikaları hakkında piyasalarda kafa karışıklığına yol açıyor.