Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yükselen enflasyonun alternatif yatırım aracı olan altına talebi artıracağına dair spekülasyonla metal Londra'da 4 haftanın en yüksek seviyesine yükseldi.

İstatistik Bürosu'na göre, Çin'de tüketici fiyatları Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 4.9 yükselerek hükümetin 2011 hedefini aştı. Ünlü yatırımcı George Soros'un SPDR Gold Trust'taki varlıklarını son çeyrekte yüzde 0.5 artırırken, John Paulson'un ise herhangi bir değişiklik yapmadığı belirtildi.

Londra'daki TheBullionDesk.com'da analist olan James Moore bugünkü bir raporda, "Enflasyon endişelerinin artması ve metale olan fiziksel taleple birlikte daha fazla kazançlar söz konusu olabilir" açıklamasını yaptı.

Külçe altının onsu 11.13 dolar veya yüzde 0.8 kazançla 1,372.98 dolar olarak 10 Ocak'tan beri en yüksek seviyeye çıktı ve Londra'da 1,372.28 dolardan işlem gördü. Nisan vadeli metal, New York Comex'te 1,372.50 dolar oldu.

Bloomberg'in ekonomistlerle yaptığı ankete göre Çin'de enflasyonun yüzde 5.4 olması bekleniyordu.

Yükselen enflasyon ve para birimlerindeki düşüşe dair endişelerle fiyatlar geçtiğimiz yıl yüzde 30 artmış ve Aralık'ta 1,431.25 dolarla rekor kırmıştı. Ekonomik toparlanmanın hızlanmasının altına olan talebi düşürmesiyle külçe altın bu yıl yüzde 3.5 değer kaybetti.