Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalarda hisse senetleri, Ortadoğu'daki protesto gösterilerinin, yüksek petrol fiyatları nedeniyle enerji üreticisi şirketlerine gelen alımları gölgelemesi ile birlikte, artı ve eksi bölgelerinde dalgalanıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar endeksi, TSİ 11:32'de yüzde 0.1 yukarıda 1,104.68 puan seviyesinde seyrediyordu. Endeks gün boyu 10 defadan fazla yön değiştirdi. Ortadoğu hisse senetlerinin çoğu düştü ve Katar, Abu Dabi ve Dubai hisselerinin düşmesine öncülük etti. Güney Kore'de Kospi endeksi, inşaat ve gemicilik şirketlerinin Ortadoğu'daki olaylardan olumsuz etkilenebileceği beklentileriyle yüzde 1.1 düştü. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini izleyen endeks, petrol ve çelik şirketlerinin yükselmesi sonucu yüzde 1.3'lük bir ralli yaptı.

Seul merkezli KB Asset Management Co.'da fon yönetici olarak çalışan Song Seong Yeob, "Ortaodğu bölgesine ilişkin endişeler, artan rekabet yüzünden denizaşırı siparişlerin kar marjlarında zaten azalma beklenen inşaat şirketlerine yönelik algılamayı olumsuz etkiliyor. Yatırımcılar halen enflasyon baskılarından dolayı sıkılaşan endişeleri hazmediyor" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar endeksi, Çin, Brezilya ve Hindistan merkez bankalarının, rekor seviyelere çıkan gıda fiyatlarından kaynaklanan enflasyonu önlemek için faiz artırımına gitmelerinden dolayı, bu yıl yüzde 4.1 düştü. 24 gelişmiş ülkeden oluşan MSCI Dünya endeksi, Fed'in ve Avrupa Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetlerini rekor düşük seviyede tutmalarının etkisi ile bu yıl yüzde 5.1 yükseldi.

Mısırlı regülatörler, dün yaptıkları açıklamada, EGX 100 endeksinin 2 yılı aşkın bir süredir en hızlı düşüşüne neden olan işlem iptalinde düzenlemeye gideceklerini duyurdu. Mısır Borsası, işlemlere 20 Şubat'ta başlamayı planlıyor. Borsa'nın 20 yıl vadeli gösterge dolar tahvili dün, ikinci gün üst üste düştü ve buna bağlı olarak faiz yüzde 6.57'ye yükseldi.