Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Kurul üyesi Lorenzo Bini Smaghi, küresel enflasyon baskılarının artması durumunda, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapma ihtiyacında kalabileceğini söyledi.

Bini Smaghi, günlük haber grubu Bloomberg Brief'e yaptığı açıklamada, "Ekonomi kademeli olarak toparlanırken ve küresel enflasyon baskıları artarken, para politikasının genişlemeci durumu gözlem altına alınmalı ve gerekirse, düzeltilmeli" dedi. Bini Smaghi, emtia fiyatlarındaki artışların kaçınılmaz etkilerinin olacağını ve bunun da yayılmadan kaçınma ve enflasyon bekleyişlerini kontrol altında tutma konusunda kilit önemde olduğunu sözlerine ekledi. Bini Smaghi, "Bu durum, ihtiyaç duyulursa, önleyici tedbir almayı gerektirir" şeklinde görüş bildirdi.

Bini Smaghi'nin bu yorumları, yetkililerin artık yüzde 2 olan sınırı çoktan aşmış ve son iki yılın en hızlı yükselişini gösteren enflasyon konusunda daha endişeli hale geldiğini gösteriyor. Şirketler daha güçlü girdi-fiyat baskıları ile karşı karşıya Avrupa Merkez Bankası'ndakii tahminciler bu ay uzun dönemli enflasyon beklentilerini yüzde 2'ye yükseltti.

Bini Smaghi, "Enflasyon bekleyişlerinin güçlü biçimde çıpalanmaya devam edilmesi gerekli bir durum" dedi.

Bu açıklamalar sonrası, euro dolar karşısında yarım sent yükselerek 1.3624 dolara çıktı. Alman hazine kağıtları düştü ve Aralık vadeli Euribor vadeli kontratları 8 baz puan yükselerek yüzde 1.88 ulaştı.