Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, beklenenden daha iyi çıkan şirket karlarının Çin'in enflasyonu kontrol altına almak için attığı adımların etkisini dengelemesi ile birlikte, kazanç ve kayıplar arasında dalgalanıyor. Bu seyir ile birlikte, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, üçüncü haftayı da yükselişle kapatmaya yöneldi.

Brocade Communications Systems Inc. hisseleri yüzde 11 değer kazanırken, SunPower Corp. hisseleri yüzde 14 prim yaptı. Her iki şirketin de kar tahminleri, analist tahminlerinin üzerinde çıktı. Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc., Çin'de emtia grubuna yönelik talebin düşeceği endişelerine bağlı olarak bakır fiyatlarında görülen düşüşün etkisi ile yüzde 0.3 değer kaybetti. Dünyanın en büyük hazır çorba üreticisi Campbell Soup Co., 2011 yılı için kar ve satış projeksiyonlarını düşürmesinin ardından % 4.1 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi, New York saati ile 09:33'te, yüzde 0.1 düşerek 1,339.96 puana geriledi. Gösterge endeks, bu hafta için yüzde 0.8 yükseldi. Dow Jones Endeksi ise, 0.83 puan ya da yüzde 0.1 düşerek 12,317.31 puana indi.

Philadelphia merkezli Janney Montgomery Scott LLC'nin baş yatırım stratejisti Mark Luschini, "Ekonomik ivmeyi satın alıyoruz. Şirket karları müthiş. Karlılık maliyet indirimi yoluyla sağlanmıyor. Gelir artışından kaynaklanıyor. Evet, enflasyon baskın konu olacak. Asıl konu, Çin'in ekonomiye sert iniş yaptırmadan, ne dereceye kadar enflasyonu terbiye edeceği.Algılama, Çin'in başarılı olacağı şeklinde" dedi.

ABD hisse senetleri dün yükseldi ve bu yükselişle birlikte, S&P 500 Endeksi son 32 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Hisselerdeki yükselişler, iyileşen şirket karlarının ve imalat sanayi verilerinin beklenenden daha yüksek çıkan enflasyonun olumsuz etkisini gidermesinden kaynaklandı. 10 Ocak'tan bu yana kar açıklayan S&P 500 Endeksi'ndeki 395 şirketin % 72'si beklenenden daha iyi kar açıkladı.