Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

BURSA (A.A) - 18.02.2011 - Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, finans sektörünün 2001 krizinden sonra ilk defa adam akıllı dersine çalıştığını belirterek, ''Şu anda dünyada, her toplantıda gıptayla, gururla göğsümüzü kabartacak şekilde söz edilen bir noktaya geldik'' dedi.

Kalkan, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya'yı ziyaretinde, Bursa'daki ekonomik canlılığı görmekten mutluluk duyduğunu, kentin krizi daha rahat atlatan, hatta çıkışa geçen illerden biri olduğunu belirtti.

Türkiye dış ticaret açığı verirken, Bursa'nın dış ticaret fazlası verdiğine dikkati çeken Kalkan, ''Bursa'da ayrı bir girişimci ruh var. İlk sanayileşme çalışmalarının yapıldığı yerlerden bir tanesi burası. Banka olarak biz buraya 1955'te gelmişiz'' diye konuştu.

Kalkan, bankanın reel sektörü desteklediğini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Biz banka olarak açıkça ilan ediyoruz; reel sektöre destek oluyoruz. Her dönem destek oluyoruz. Kriz döneminde mesela asla kredilerden vazgeçmedik. Vakıfbank olarak bizim o dönemde önemli bir inisiyatifimiz var. Bankacılara yöneltilen 'Yağmurda şemsiyeyi kapatıyorlar' Biz o zamanda şemsiyeyi açık tuttuk ve destek olduk. Biraz bu destekler sayesinde, o 'teğet geçme' biraz öyle oldu. Musibetlerden ders çıkaran bir millet pek değiliz ama 2001 krizinden sonra ilk defa adam akıllı dersimize çalıştık. Finans tarafında özellikle çok iyi işler yapıyoruz. Şu anda dünyada, her toplantıda gıptayla, gururla göğsümüzü kabartacak şekilde söz edilen bir noktaya geldik. Çok sağlam duruyoruz.''

Türk bankalarının 2010'da çok iyi karlar açıkladığını hatırlatan Kalkan, ''Ama giderek daralıyor, iç tabii sıkışıyor, Merkez Bankasının bu son kararlarıyla da epeyce bir sıkışma olacak. Ama buna rağmen 2011'den de ümitliyim, iyi bir büyüme olacağını bekliyorum. En azından yüzde 4-5 seviyesinde bir büyüme olacak'' dedi.

Kalkan, ihracatçıların en fazla yakındığı konunun kurlar olduğunu vurgulayan Şenol Şankaya'nın, döviz kuru tahminini sorması üzerine, ''Dolar kurunu bu sene sonu itibarıyla 1,55'lerde tahmin ediyoruz. 1,63'lere kadar geldi ama 1,50'lerin altına doğru gideceğini sanmıyorum'' tahmininde bulundu.

Toplantıya, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, Uludağ Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Gençoğlu ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu da katıldı.