Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Endüstriyel metallere olan talebin arttığını göstermesi beklenen Almanya iş dünyası güven endeksinin verileri öncesinde bakır fiyatları Londra'da ikinci günde yükseldi. Alüminyum da iki senenin en yüksek seviyesinden işlem gördü.

Bloomberg'in medyan tahminine göre, Almanya'da iş dünyasının ekonomiye olan güvenini yansıtan IFO Endeksi'nin 110.3 olan rekor seviyede kalmayı sürdürecek.

Bakır fiyatları, bu yıl yüzde 3.2 yükselirken, alüminyum fiyatları ise yüzde 4.5 arttı. 3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.5 artışla 9,911 dolar/ton oldu.

Mayıs vadeli bakır, New York Comex piyasasında yüzde 0.6 yükselişle 4.523 dolar/lb'den işlem gördü. Londra Metal Borsası'nda ana metaller arasında en çok kazanç getiren yüzde 1.3'lük artarak 2,586 dolar olan çinko oldu.

Alüminyum yüzde 0.7 artışla 2,585 dolar/tondan işlem görerek Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Zürih'teki Credit Suisse Group AG'den analist Stefan Graber, küresel talebin hala iyi düzeyde olduğunu belirtti. Graber, Çin'de artan enerji maliyetleriyle alüminyumun tırmanışa geçtiğini söyledi. Küresel alüminyum üretiminin yüzde 2'sini Bahreyn ve yüzde 3'ünü Birleşik Arap Emirlikleri'nin gerçekleştirdiğini belirten Graber, bölgedeki gerilimle üretimde sıkıntı yaşanabileceğine dair spekülasyonun fiyatları destekleyeceğini sözlerine ekledi.