Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen ve dolar, Ortaoğu'daki kargaşanın yayılacağı endişelerinin güvenli liman para birimlerine geçişi hızlandırması sonrası, önemli para birimlerinin çoğu karşısında yükseldi.

Japonya para birimi, Avrupa ve Asya'da hisse senetlerindeki düşüşlerin ardından, euro karşısında son üç ayın en düşük seviyesinden toparlandı. Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu, ülkede iç savaş çıkabileceğini kaydetti. Euro dolar karşısında, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisinin ülkenin en zengin eyaletinde 65 yılın en kötü yenilgisini alması ile birlikte, dört gün sonra ilk kez düştü. Güney Kore para birimi Won, Çin'in G20 toplantısının ardından, yuanın daha hızlı değer kazanmasına izin verme konusunda daha az istekli olacağı beklentisi ile düştü.

Bank of New Zealand Ltd.'nin Wellington ofisinden Döviz stratejisi Mike Jones, "Ortadoğu'daki mevcut siyasi tansiyonun daha da yoğunlaşması, güvenli liman para birimlerine talebi artırıyor. Kıza vadede, bu durum, yen ve dolara güçlü bir destek sağlayabilir" dedi.

Yen euro karşısında, Londra saati ile 08:32'de 113.73 seviyesine çıktı. Parite cuma günü New York'ta 113.90 seviyesindeydi. Euro, erken saatlerde 114.05'yene kadar gelerek 22 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü. Yen dolar karşısında, 83.18 yenden 83.13 yene geldi. Euro dolar karşısında, 10 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 1.3716 dolara kadar çıktıktan sonra, 1.3685 dolar seviyesine çekildi.

ABD piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı.