Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

3 hafta önce başayan Arap isyanları devam ediyor. Global petrol yataklarının yaklaşık % 56.6’sına sahip olan Ortadoğu bölgesindeki gerilim piyasalara da yansıyor.

Özellikle riskli varlıkları vuran satış dalgası emtia fiyatlarına ve güvenli liman olarak kabul edilen varlık sınıflarına alım getirdi. Dolar endeksi 78’i geçerken ABD 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda % 3.5127 seviyesinden işlem görüyor.

Asya piyasaları ise güne Moody’s’in Japonya’nın görünümünü negatife indirmesi ile başladı. Ülkenin kredi notu en yüksek 3. Seviye olan  Aa2 düzeyinde. Bilindiği gibi görünümün aşağı çekilmesi, mutlaka notun indirilmesi anlamına gelmediği gibi devamında bir indirim gelmesine öncülük ettiği de biliniyor. Ülkenin 2010 yılı GSYİH / BORÇ oranının % 226 seviyesinde olduğu IMF tahminleri içindeki yerini alıyor. Diğer yandan Japonya’nın yüksek borç oranı zaten yatırımcılar tarafından bilinen bir gerçek.

Yeni Zelanda’nın en büyük ikinci şehri Christchurch’de 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Hayli yıkıcı olduğu tahmin edilen afet sonucunda Yeni Zelanda Doları, ABD Doları’na karşı % 1.80 değer kaybetti. Son 2 ayda 2. depreme maruz kalan ülkede artık bir faiz indirimi gelmeyeceği fiyatlanıyor. Diğer para birimlerinde ise terse dönen risk iştahına bağlı olarak düşen Euro / Dolar paritesi dikkat çekiyor. Sabah  saatlerinde % 0.68 düşerek 1.3586 seviyesine inen paritenin 1.37 üstünde kalıcı olamaması kısa vadeli düşüş sinyali olarak algılanıyor.

Emtialarda sert hareketler göze çarpıyor

Nymex türü petrol 94 Dolar sınırına yaklaşırken düne göre yaklaşık % 8.76 yükselmiş durumda. Altın fiyatları 1.400 Dolar’ı destek yapmaya çalışırken, spot gümüş 33.50 Dolar direncini zorluyor ve son 31 yılın en yüksek seviyelerinde işlem görmeye devam ediyor. Mısır fiyatları da son 2 yılın zirvesine çıkan petrol fiyatlarının alternatif yakıt olan bio-dizele ilgiyi artırabileceği düşüncesiyle ralli yapıyor. Temmuz 2008’den bu yana en yüksek seviyeyi gören ve kile başına 7.4425’e kadar yükselen emtia, buğday fiyatlarını da yukarı çekiyor.

Yurtiçi piyasada ise satışlar hakimdi. Gösterge tahvilin faizi % 8.48 bileşikten kapanırken İMKB 100 endeksi günü 65.129 puandan tamamladı. Dolar / TL Asya seansında 1.60 direncini zorladı. Dünkü % 1.30’luk Borsa kaybında başı çeken sektörler Gayrimenkul YO ( - % 4.07), Ulaştırma ( -% 3.60) ve endeksteki ağırlığının yüksek olması bakımından Bankacılıktı ( -% 1.23).

Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgeden iki Merkez Bankası kararı geldi. Macaristan faizleri sabit tutarken, İsrail Merkez Bankası gösterge faizi yükselterek % 2.5’e çekti; bu bankanın üst üste ikinci faiz artırımı oldu. Sabah saatlerinde İsrail Şekeli % 0.36 düşerken Çek Kronu, Macar Forinti ve Polonya Zlotisi ortalama % 0.75 değer kaybediyor. Güney Afrika Randı % 0.71 aşağıda işlem görüyorken, petroldeki yükselişten faydalanan Rusya’nın para birimi Ruble de % 0.30 ekside seyrediyor.

Bugün veri açısından hayli zayıf. ABD’deki Tüketici Güven Endeksi saat 17:00’de açıklanacak.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü