Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmiş ülkelerin hisselerinin yeniden yükselişi yakalaması, ABD'nin yeniden küresel ekonominin motor kuvveti olmaya başladığının ve Avrupa'daki toparlanmanın sinyalini veriyor.

MSCI Dünya Endeksi'nde yer alan 24 ülkenin hisseleri bu yıl yüzde 6.1 değerlenerek, 13 yıldan bu yana en iyi başladığı yıla işaret etti. Brezilya, Rusya, Hindista ve Çin gibi MSCI Gelişmekte olan ülkelerin yer aldığı endeksinde ise yüzde 2.7 düşüş kaydedildi. Morgan Stanley'nin göstergelerinden birine göre, Archer Daniels Midland Co. ve Deere & Co. gibi şirketlerin hisseleri, enflasyon oranının Fed beklentisi içinde kalmasıyla, Ağustos'tan bu yana yüzde 46 oranında ralli yaparak, S&P 500 Endeksi'ni de neredeyse ikiye katlamış oldu.

2008 hariç, geçtiğimiz 10 yıl boyunca gelişmiş ülke piyasalarının önüne geçen gelişmekte olan ekonomiler, şimdi Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'deki enflasyonist baskıların etkisiyle değer kaybediyor. Thornburg Investment Management Inc. ve Barclays Plc, özellikle Alman Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'nin Euro'nun dağılmasına izin vermeyeceklerini vurgulamaları ve Fed'in 600 milyar dolar değerindeki ikinci tur tahvil alım programıyla birlikte kazançların daha da artacağını öngörüyor.

Yatırımcıların gelişmiş ülkelerde yatırım yapmak üzere risk iştahlarının geri dönmüş olduğu düşünülüyor.