Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Arap Yarımadası’ndaki krizin başladığı günden bu yana yaklaşık 3 hafta geçmiş durumda. Piyasalarda negatif algılama ve gergin hava devam ederken Yunan bankaları bambaşka bir platformda işlem görüyor.

18 Şubat’ta ülkenin en büyük bankası olan National Bank Of Greece, ülkenin 3. büyük bankası olan Alpha Bank’a satın alma teklifinde bulundu. Tamamı hisse senedi değişimiyle karşılanacak olan teklife göre, o günkü piyasa değerine karşılık 5.50 Euro ödenecekti. Bu teklif öncesindeki 20 günün ortalamasına göre yaklaşık % 18.9 primli olan fiyat Alpha Bank’ın yönetim kurulu tarafından yeterli bulunmayarak geri çevrildi. Önerilen fiyata baktığımızda bankanın Piyasa Değeri / Defter Değeri oranının 0.48 kabul edildiğini görüyoruz. Türk Bankalarında bu oran 1.5 ile 2 civarında değişiyor.

Hatırlanacağı üzere Yunanistan geçtiğimiz Mayıs ayında Avrupa Birliği tarafından 110 milyarlık bir kurtarma planına tabi tutulmuştu. 10 yıllık gösterge faizi % 7 seviyesini geçen ülkenin kendi kendini fonlaması zorlaşmıştı. Şu sıralarda ülkenin 10 yıllık tahvil faizleri % 11.77 ile hayli yükselmiş durumda.

Bilindiği gibi Alpha Bank’ı almak üzere teklif veren NBG, Finansbank’ın büyük ortağı. Bankanın piyasa değeri 10 milyar 564 milyon dolar. Alpha Bank’ın piyasa değeri ise 2 milyar 612 milyon dolar. Finansbank’ın piyasa değeri ise 11 milyar 951 milyon TL civarında.

Yunanistan’da resmi otoriteler banka birleşme ve satın almalarını destekliyor. Politika yapıcılar, bankaların daha sağlam bir yapıya kavuşmaları ve piyasa büyüklüğü olarak büyümeleri için daha büyük banka fikrine destek veriyor. Son gelen tekliften sonra da memnuniyetlerini belirtmişlerdi. Bundan sonraki süreçte Yunanistan’ın borcuna bir yapılandırma gelip gelmeyeceği izlenecek.

Yunanistan’ın şu an halihazırda 326 milyar euro borcu bulunuyor. Borç yükünün ağırlaşması ve bono fiyatlarının düşmesi durumunda Yunan bankalarının riski de piyasanın radarında olacak.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü