Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

ANKARA (A.A) - 23.02.2011 - Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Tunus, Mısır, Libya ve benzeri bölge ülkelerinde iş yapan şirketlerin iş planlarının bozulduğunu belirterek, Maliye Bakanlığından bu şirketler için ''mücbir sebep'' istedi.

ASO'nun Aylık Olağan Meclis Toplantısında konuşan Özdebir, sözkonusu ülkelerde iş yapan şirketlerin iş yerlerinde de maddi hasarlar meydana geldiğini, bu zararların önümüzdeki günlerde de devam etmesinin muhtemel olduğunu ifade etti. Özdebir, bu nedenle, yaşanan gelişmeler çerçevesinde Vergi Usul Kanununun 13'üncü maddesine göre mücbir sebep ilan edilmesi ve Kanunda belirtilen sürelerin işletilmesi talebinde bulundu.

Konuşmasında ASO üyelerine dönük beklenti anketi sonuçları hakkında da bilgi veren Özdebir, anket sonuçlarının Ankara sanayiindeki olumlu görünümün güçlenerek devam ettiğini ortaya koyduğunu, 2011 yılı beklentilerinin de çok olumlu olduğunu belirtti.

Özdebir, vergi mevzuatını basitleştirecek ve kayıt dışılığı azaltacak bir vergi reformunun mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini de dile getirdi.



-ASO MECLİS BAŞKANI-



ASO Meclis Başkanı Tarık Artukmaç da konuşmasında, dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının azalmasından yakındı.

Doğru ve sağlıklı bir vergi sistemi oluşturulmadan ne akaryakıt üzerindeki vergi yükünün azalacağını, ne de diğer vergilerde indirim olacağını kaydeden Artukmaç, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına işaret ederek, ''Vergisini zamanında ödeyen kişiler niye hep cezalandırılır da, 2-3 yılda bir af getirilir? Vergi affının gerekçesi ekonomik kriz deniyor. Peki bu ekonomik kriz dünyada sadece Türkiye'de mi oldu? Böyle bir vergi affı İrlanda, Yunanistan, İspanya, Belçika ve Almanya gibi ülkelerde de olmuş mudur?'' diye sordu.

Futbolcuların ödedikleri vergileri de eleştiren Artukmaç, yaptıkları bir araştırmaya göre futbolcuların yılda 600 bin lira ile 6,5 milyon lira arasında para aldıklarını belirtti. Artukmaç, ''Bunlar ne vergi veriyor? Cevabı sıfır. Kulüpler eliyle yapılan stopajla iş biter. Kulüp de o stopajı yatırmaz. Bu memlekette profesyonel futbolcular, sanayicilerden daha değerli görüldüğü için bu kadar imtiyaza sahiptir'' dedi.