Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın yükselen petrol fiyatlarından kaynaklanabilecek enflasyonu önlemek için Fed'den daha önce fazi artırımına gidebileceği beklentileri ile birlikte, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti.

Euro, ABD doları karşısında son iki haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, yen ve İsviçre Frangı karşısında da değer kazandı. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın 10 Şubat'taki toplantısının tutanaklarının bir üyenin daha faiz artırımı yönünde oy kullandığını göstermesi sonrası, dolar karşısında yükseldi. Ham petrol fiyatları New York'ta, Libya'daki şiddet olaylarının yoğunlaşmasının etkisi ile, son 28 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

UBS AG'nin Stamford, Connecticut ofisinden Döviz stratejisti Brian Kim, "Merkez Bankalarından daha sert söylemler gelen euro ve sterlini görüyorsunuz. Bu safhada, bu durum, dolar karşısında sterlin ve euroyu destekliyor" dedi ve "Libya ve Ortadoğu'daki karmaşa petrol fiyatlarında yükselişe neden oluyor ve bu da emtia fiyatlarını besleyerek kısa vadede enflasyonun yükselmesini sağlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar euro karşısında, New York saati ile 09:30'da, yüzde 0.5 düşerek 1.3719 dolar seviyesine indi. Dolar erken saatlerde 1.3744 seviyesine kadar inerek 9 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Euro yen karşısında yüzde 0.5 yükselerek 113.51 yen seviyesine çıktı. Dolar yen karşısında fazla bir değişiklk göstermedi ve dünkü seviyesi olan 82.77'den 82.44 seviyesine geldi. Dolar dün yen karşısında 82.53 seviyesine kadar düşerek 10 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, bugün Frankfurt'ta, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin, fiyat istikrarını sürdürmek için gerekli kararları vereceğini söyledi. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası konsey üyesi Yves Mersch, dün yaptığı açıklamada, bir zaman çerçevesi sunmadan, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin, 17 üyeli Euro Bölgesi ekonomisinin güçlenmesi ve enflasyonun yüzde 2 olan hedefi aşması ile birlikte, para politikası duruşunu kaçınılmaz bir şekilde yeniden dengelemek durumunda olduğunu söyledi.