Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Libya'da inmeyen tansiyon, bölgedeki belirsizlikle petrol fiyatlarının 100 doları geçmesi ve risk iştahındaki hızlı azalmayla iç piyasada satışlar sertleşti.

İMKB 100 endeksinde kayıplar yüzde 3'ü geçerken, bankacılık hisselerindeki düşüşler yüzde 5'i buldu. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi %8.82 ile son 8 ayın zirvesine çıktı.

Dolar/TL 1.6084'e gerilerken, Euro/Dolar paritesi ise 1,3792'ye çıktı.

"Libya'daki gelişmelerin belirsizliğinden dolayı tedirginlik var"

Faizlerdeki yükselişle ilgili Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulunan Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber, Libya'daki gerginliğinin petrol fiyatını yukarı çekmesiyle fiyatlardaki yükselişin gelişmekte olan ülkeleri negatif etkilediğini belirtti.

Reçber, "Libya'daki gelişmelerin belirsizliğinden dolayı tedirginlik var. Petrol fiyatlarındaki yükseliş küresel anlamda enflasyon riskini gündeme getiriyor, özellikle gösterge faiz ciddi anlamda yükseldi" diye konuştu. Faizlerin son 7.5 ayın, doların da 9 ayın zirvesinde olduğunu belirten stratejist, "Bu bölgeler kritik. Bu seviyelerde düşüşlerin durması tepki gelmesi beklenebilir. Tepki gelmediği takdirde satışlar derinleşebilir" dedi.

Endekste hafta başından bu yana yüzde 9 kayıp olduğunu söyleyen Reçber, "Endeks, referandum öncesindeki seviyeye geldi. Dolayısıyla burada teknik anlamda bir boşluk vardı. O şu an için dolduruluyor. Endeksin 61,000 seviyesinde tutunması beklenebilir. İlerleyen saatlerde 62,000 üzerine tepki vermesi de normal olacaktır" dedi.

"Yurtdışında risk alma iştahı azalırsa, faizlerde bir miktar daha yükselme görülebilir"

Akbank Hazine Bölümü ekonomisti Seltem İyigün de Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, faizlerdeki yükselişin Ortadoğu'daki sıkıntılardan kaynaklandığını belirtti.

İyigün, "Sepette de 1.91'in üzerine çıkmamız Ortadoğu'daki sıkıntıların yayılacağına yönelik endişeler olduğunu gösteriyor. Parite etkisi de sepette yükselmeye neden oldu. Yatırımcıların risk alma eğilimi azalıyor. Kısa vadede sepet bazında bir miktar daha yükselme görülebilir. Yurtdışında risk alma iştahı azalırsa, faizlerde de yükselme görülebilir. Ancak orta vadede Türkiye ekonomisi açısından çok büyük bir risk olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.