Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri, önceki ay düşüş gösterdikten sonra, Ocak ayında, uçak talebinin artması sonucu yükseldi.

Kullanım ömrü en az üç yıl olan malları temsil eden dayanıklı tüketim malları siparişleri, Aralık ayında yüzde 0.4 düştükten sonra, Ocak ayında yüzde 2.7 artış gösterdi. Ulaşım ürünleri hariç dayanıklı tüketim malları siparişleri ise, içinde bulunduğumuz çeyreğin ilk ayında, sermaye mallarındaki düşüşe bağlı olarak, beklenmedik bir şekilde düşüş gösterdi.

Intel Corp. ve Navistar gibi bazı imalatçılar, ABD içinde ve dışında yatırımlarda görülen artış nedeniyle, yükselen talep tahmininde bulunuyorlar. Fabrikalar ve üretim tesisleri ekonomik toparlanmada başrolü oynarken, istihdam ve konut piyasalarındai sınırlı iyileşme, Fed'in neden ekonomiyi desteklemek için bir plan hazırlamakta olduğunu açıklıyor.

New York'ta MF Global Inc.'den Jim O'Sullivan, veri açıklanmadan önce, "İmalat sanayi son birkaç aydır iyileşmekte. Trend oldukça güçlü" dedi.

Bloomberg'in 76 ekonomiste dayandırdığı araştırmasına göre, dayanıklı tüketim malları siparişlerinin yüzde 2.8 artış göstermesi bekleniyordu. Ekonomistlerin tahminleri sıfır değişim ile yüzde 9.5 artış arasındaydı.

Aralık ayında yüzde 3 artan ulaşım hariç dayanıklı tüketim malları siparişleri ise Ocak ayında yüzde 3.6 düştü. Beklenti bu verinin yüzde 0.5 artması yönündeydi.