Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların yükselen enflasyon ve Ortadoğu'daki gerilim karşısında güvenli liman arayışıyla altın fiyatları dördüncü haftalık kazancına hazırlanıyor. Bu yükselişin, altının Ekim ayından beri en uzun süreli kazancı olduğu belirtiliyor.

Külçe altının onsu, yüzde 0.3 yükselerek 1,406.50 dolar oldu ve Singapur'da en son 1,404.65 dolardan işlem gördü. Nisan vadeli altının onsu, yüzde 0.7 gerileyerek 1,405.65 dolar oldu.

MineLife Pty Ltd.'de analist olan Gavin Wendt, Ortadoğu'daki gerilim ve fiziksel alımın artmasıyla altın fiyatlarının hala oldukça yüksek olduğunu belirterek, "Son birkaç haftada gördüğümüz hızlı fiyat hareketlerinin ardından altın fiyatlarının gerilemesi gerekebilir" dedi.

Mısır, Libya ve Ortadoğu'daki çatışmalar ve yüksek petrol fiyatlarının enflasyonist baskı yapmasıyla, güvenli liman olarak görülen değerli metallere talebin artırması altın fiyatlarının bu ay yüzde 5'ten fazla ralli yapmasına neden oldu.  

Afrika'nın üçüncü büyük petrol tedarikçisi Libya'da üretimin 2/3'ünün düşmesiyle ham petrol fiyatları bu hafta yüzde 13 tırmandı. Bu yıl Mısır ve Tunus'ta çıkan ayaklanmalar, uzun süredir iktidarlarda bulunan Devlet Başkanları'nın istifalarıyla sonuçlanmış, protestolar Yemen ve Bahreyn'e de sıçramıştı.

Phillip Futures Pte'de analist olan Ong Yi Ling, 'Şun anki iktidarlar göstericileri yatıştırmayı başaramazsa, daha çok protesto ve rejim değişikliği çağrısıyla karşılaşabiliriz. Bunun sonucunda da petrol ve altın fiyatları daha da yükselecektir" dedi.

Bloomberg anketine katılan 20 trader, analist ve yatırımcıdan 16'sı veya yüzde 80'i metalin önümüzdeki hafta yükseleceğini söyledi.

Spot gümüş, yüzde 1.8 değerlenerek 32.735 dolar/ons oldu. Metal, 22 Şubat'ta 34.3187 dolarla 1980 yılından beri zirveye çıkmıştı. Paladyum yüzde 1.3 sıçramayla 784.50 dolar/ons'tan işlem gördü. Platinin onsu ise yüzde 0.7 kazançla 1,794.35 dolar oldu.