Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türkiye'den çıkan para nereye gidiyor?

Türkiye'den çıkan para nereye gidiyor?

Kasım ayından bu yana başlayan satış eğilimi, Türkiye ile Rusya'yı ayrıştırdı. Kasım başında performans olarak Türkiye'nin altında olan Rusya RTSI endeksi momentumunu arttırdı

Giriş: 25 Şubat 2011, Cuma 09:37
Güncelleme: 25 Şubat 2011, Cuma 09:37

Sene başından bu yana piyasalarda görülen gelişen piyasalar / gelişmiş piyasalar ayrımı artık bilinen bir gerçek. Kısaca, faiz artırması zor görünen ve toparlanmaya devam eden gelişmiş piyasa ekonomileri yatırımcıların gözdesi oldu. Toparlanma hızlarının düşmesi beklenen ve faiz artırma sürecine giren gelişen piyasalar ise fon çıkışlarına şahit oldu.

Kasım ayının başından bu yana gelişen piyasaların da kendi içinde ayrıştığını görmeye başladık. Aşağıdaki grafikte önemli ayrışmalardan biri görülüyor. Aynı yatırım ikliminde yer alan Rusya ve Türkiye arasındaki farklılaşma çok net. Özellikle son günlerde petrol fiyatlarının hızla artması bu fiyatlamayı daha da belirgin hale getirdi. Kasım ayının başında Türkiye’nin performans olarak altında olan Rusya RTSI endeksi günlerin ilerlemesiyle momentumunu arttırdı. Kırmızı ile gösterilen kare içindeyse Rus endeksinin yakalama ve üstüne çıkma hareketi görülüyor. Diğer yandan, kur cephesinde ise Ruble’nin de farklı bir görüntü çizmediği görülüyor. Özellikle Doğu Avrupa ülkelerine yatırım yapanların gözde kurlarından olan TL / Ruble’nin ekim ayının ortasından bu yana 22’den 18’ geldiğine dikkat etmek gerekiyor; böylece TL’deki değer kaybı yaklaşık olarak % 18’i bulmuş oldu.

Sene başından bu yana bakıldığında Rus borsasının % 7.49 yukarıda olduğunu not etmek gerekirken, İMKB 100 endeksinin getirisi ise - % 7.94 seviyesinde. Para birimleri cephesinde Ruble’nin 31 Aralık 2010’dan bu yana getirisi % 5.43 olarak kaydedilirken Türk Lirası'nın götürüsü ise % 3.50. Kredilerde temerrüde düşüldüğünde bir sigorta olarak çalışan CDS’lere bakıldığında, Türkiye’nin daha riskli olarak görüldüğüne şahit oluyoruz. Rusya’ya karşı kendini korumaya almak isteyen bir yatırımcının temerrüt takası için 152.33 puan karşılığı ödemesi gerekirken aynı korumayı Türkiye için talep eden bir yatırımcının 179.17 puan karşılığı primi gözden çıkarması gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın belirlediği yasal faiz % 6.25 seviyesinde iken aynı oran Rusya’da % 7.75’te. 2010 yılında Türkiye’nin tahmini reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesi % 5.5’in üstünde iken, aynı oran Rusya’da % 2.7. Son gelen rakamlarla yurtiçi TÜFE % 4.9, Rusya’da ise % 9.6 düzeyinde.

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü