Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ortadoğu'da şiddet ve gerilimin tırmanmasıyla küresel ekonomiye ilişkin endişeler arttı; ABD hisselerine satış geldi. ABD'deki hisseler 25 Şubat'ta sonlanan haftada kaydedilen zararlarını ise Tüketici Güveninin son 3 ayın zirvesine çıkmasıyla sonlandırdı. Hewlett-Packard Co. ve Wal-Mart Stores Inc., beklentilerin altında gelen kazançlarından ötürü geçtiğimiz hafta yüzde 6.6 değer kaybetti. Ekonomik büyümeye daha bağlı olan sektörlerdeki şirketler ise S&P 500'deki kayıplara öncülük etti. General Electric Co. yüzde 2.9 geriledi. Yüksek petrol fiyatları sayesinde enerji sektörü ise S&P'de yer alan 10 sektör arasında, haftayı tek kazançlı sonlandıran tek grup oldu.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.7 düşerek 1,319.88 puana geriledi. Ard arda 3 haftayı kazançlı geçiren endeks, bu hafta ilk kez geriledi. S&P 500, 22 Şubat'ta yüzde 2.1 değer kaybederek, 11 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Haftalık zarar ise yüzde 2.2'ye ulaşarak, 11 Kasım'dan bu yana en büyük kayıba işaret etti. Dow Jones Endeksi de 260.80 puan geriledi ve 12,130.45 puanla geçtiğimiz haftayı sonlandırdı.

Libya'daki olayların piyasalardaki olumsuzluğun temel nedeni olduğunu belirten Columbia Management'ın stratejistlerinden David Joy, "yatırımcılar petrol arzındaki kesintinin, fiyatları aşırı etkileyeceğini düşünüyor. Bu da harcama alışkanlıklarını değiştirebilir" dedi.