Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

YENİ DELHİ (A.A) - 28.02.2011 - Hindistan ekonomisinin bu yıl yüzde 8,5, gelecek yıl ise yüzde 9 büyümesi bekleniyor.

Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mukherjee, Parlamentodaki bütçe konuşmasında, mevcut mali yılda büyüme oranının yüzde 8,5, gelecek yıl ise yüzde 9 olmasının beklendiğini belirterek, şu anda yüzde 8,4 seviyesinde olan enflasyonun ise gelecek mali yılda azalacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Hindistan Başbakanı, ülkedeki hızlı büyümenin enflasyon tehdidi yarattığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Ülkede şu an yüzde 17 olan gıda fiyatları enflasyonunun hala temel sorun olması bekleniyor. Mukherjee, gıda enflasyonu ve bütçe açığına karşın Hindistan ekonomisinin ''dikkate değer bir direnç'' gösterdiğine işaret etti.

Gıda güvenliği ve sosyal harcamaların artırılması için harekete geçme sözü veren Mukherjee, ''Ülke açlığın ve yetersiz beslenmenin yükünü yeterince taşıdı'' dedi.

Mukherjee, yoksullara ucuz gıdayı garanti altına alacak Gıda Güvenliği Tasarısı'nın yakın bir zamanda parlamentoda olacağını, eğitim ve sağlık fonlarındaki artışın yanı sıra sosyal harcamalarda da yüzde 17 artış yaşanacağını açıkladı. Maliye Bakanı, ayrıca, zor durumdaki mikro finans sektörüne yardımcı olmak için 22 milyon dolar ayrıldığını ifade etti.

Hindistan'da bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı mevcut mali yılda geçen yıla göre yüzde 6'dan yüzde 5,1'e düşerken, gelecek mali yılda yüzde 4,6'ya gerilemesi planlanıyor.

Bazı ekonomistler, Hindistan'ın hedeflerini yüksek küresel petrol fiyatları gözönünde bulundurulduğunda fazla iyimser buldu.