Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Ben Bernanke, az enflasyon riski görmesi ve istihdamın halen yavaş bir şekilde büyümesi ile birlikte, Fed'in rekor parasal teşvikte genişlemeyi sona erdirmesinin ardından, kredi sıkılaştırmasında acele etmeyeceği sinyalini verdi.

Bernanke dün parlamenterlere yaptığı yarı yıl konuşmasında, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artışların enflasyonda muhtemelen süren bir yükseliş getirmeyeceğini söyledi. Bernanke, "Güçlü bir toparlanma için istihdamın süregelen bir dönem için artması gerek ve Fed'in gösterge faizi 'uzatılmış bir süre' içn daha düşük seviyede kalacak" dedi.

Bu yorumlar, Bernanke'nin, Fed'in parasal gevşemenin ikinci turu olan ve Haziran ayında sona erecek 600 milyar dolarlık tahvil alım programını tamamlanıncaya kadar devam ettireceğinin bir işareti olarak algılandı. Bernanke, yüksek emtia fiyatlarının sürmesi ve bunun da enflasyonu ve enflasyonist bekleyişleri artırması durumunda, harekete geçileceği taahhüdünde bulundu.

New York merkezli OppenheimerFunds Inc.'in ekonomisti Brian Levitt, "Para politikası açısından durum 2011 yılında ve belki de 2012 yılına kadar belirgin bir şekilde değişmeyecek. Fed parasal genişlemenin ikinci turunu tamamlayacak ve fed funds faizi (gösterge faiz) yılın kalan kısmında etkin bir şekilde sıfır seviyesinde kalacak" dedi.

Bernanke, dünkü konuşmasında, son 10 yıllık dönemlerde, istikrarlı istihdam maliyetleri ve emtia fiyatlarındakı artışların etkilerinin, ABD'nin tüketici fiyatlarında geçici ve göreceli olarak ılımlı bir artış beklemesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.

New York'ta Jefferies & Co. baş finansal ekonomisti Ward McCarthy, "Emtia fiyatlarının tarihine bakarsanız, diğer fiyatlara göre önemli ölçüde daha volatil seyretme eğiliminde olduğunu görürsünüz. Bernanke muhtemelen bir süre daha geriye yaslanıp oturacak ve bunun genel fiyat seviyesine yansıyıp yansımadığına bakacak" dedi.