Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki bankacılık regulatörleri, stres testlerini yeniden düzenliyor. Yeni stres testinde “iflas eşiği” kategorisine yer verilecek ve bu sınıftaki bankalar için yeniden sermayeleştirme düzenlemeleri yapılacak.

Geçtiğimiz seneki stres testlerinde, Avrupa'daki 91 bankadan yalnızca 7'sinin yüzde 6'lık ilk sermaye karşılığına sahip olduğu görülmüştü. Öte yandan, stres testini geçen 2 İrlanda bankasının, daha sonra kurtarılan bankalar arasına girmesi, testlerin kredibilitesini sorgulatmıştı.

Bu sebeple yeni stres testleri, komisyon tarafından değil, Avrupa Bankacılık Kuruluşu (EBA) tarafından yapılacak. Geçtiğimiz hafta açıklamada bulunan kuruluş, yeni düzenlemeyle bankaların hem makroekonomik dirençlerinin hem de taban seviyelerinin test edileceğini belirtti. Böylece bankaların ülke içindeki faiz, konut fiyatları ve bütçe açıkları gibi makroekonomik şoklara karşı bankaların dayanılırlığı ölçülmeye çalışılacak.

Geçtiğimiz senedeki test sonuçlarının başarısız olmasına ilişkin konuşan EBA Başkanı Andrea Enria, yeni stres testlerin şartlarının ve kategorilerinin çok daha sıkı olacağına dikkat çekti.

Resmi testler önümüzdeki sene başlayacak; sonuçlar ise Haziran ayında açıklanacak.