Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

PEKİN (A.A) - 07.03.2011 - BRIC ülkeleri liderlerinin nisanda Çin'in güneyindeki Sanya şehrinde bir araya geleceği bildirildi. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in oluşturduğu BRIC ülkeleri mekanizmasına en son Güney Afrika Cumhuriyeti katılmıştı.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçi, BRIC ülkelerinin iş birliği yapma, ancak gelişmiş ülkelere karşı cephe oluşturmama taahhüdünde bulunduğuna işaret etti. Bu ülkeler arasındaki iş birliğinin açık ve kapsamlı olduğunu ifade eden Yang, "Bunun Güney-Güney iş birliğinin önemli bir parçası ve Kuzey-Güney iş birliğinde önemli bir köprü olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

BRIC ülkelerinin küresel finansal krizle ve iklim değişikliyle mücadelede ve ekonomik toparlanmada önemli ve yapıcı rol oynadıklarını savunan Yang, bu ülkelerin çevre koruma, ekonomi ve düşünce kuruluşları arasındaki temaslar konularında yaptıkları iş birliğinde önemli sonuçlar sağladıklarını kaydetti.

Tarihi ve kültürel birikimleri farklı olan dünyanın bu başlıca ekonomilerinin liderleri arasındaki diyaloğun önemine vurgu yapan Yang, Sanya'daki toplantıdan önemli ve olumlu sonuçlar beklediklerini ifade etti. Yang, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bu oluşma katılmasından ve Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın toplantıya katılacak olmasından duydukları memnuniyeti de dile getirdi.



-ÇİN LİDERLERİNİN DIŞ TEMASLARI-



Bakan Yang Cieçi, Çin Ulusal Halk Meclisinin, Pekin'de devam eden yıllık toplantısı kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Çin liderlerinin bu yıl katılacağı uluslararası ve bölgesel toplantılar hakkında bilgi verdi.

Yang, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün 10. kuruluş yıl dönümü etkinliklerinin haziranda, Doğu Asya Zirvesinin de kasımda düzenleneceğini belirtti. Yang, Çin liderlerinin Fransa'da yapılacak G-20 Zirvesi ile ABD'de gerçekleştirilecek APEC Liderler Zirvesine de katılacaklarını söyledi. Yang, "Çin'in bu toplantıların başarılı olmasına en büyük katkıyı yaparak, uluslararası ve bölgesel iş birliğini geliştireceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun bu yıl içinde Rusya'yı, Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping'in de ABD'yi ziyaret edeceğini aktaran Yang, Başbakan Ven Ciabao'nun Japon ve Güney Koreli liderlerle bir araya gelmek için mayısta Japonya'ya gideceğini belirtti.



-"ÇİN İLE ABD ARASINDA BAZI KONULARDA SÜRTÜŞME VAR"-



Yang, Çin-ABD ilişkileriyle ilgili soruyu yanıtlarken, ABD'nin Tayvan'a silah satmasına kesinlikle karşı olduklarını ve bunu durdurmasını istediklerini yineledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin şu anda "İyi bir atmosferde" olduğunu söyleyen Yang, "Ancak Çin ile ABD arasında bazı sorunlarda farklılıklar, hatta sürtüşmeler olduğu nesnel bir gerçek" dedi.

Bu farklılıkları karşılıklı saygı temelinde uygun şekilde ele almanın önemli olduğuna dikkati çeken Yang, ABD tarafından, aralarında imzalanan üç ortak bildirideki taahhütlerine sadık kalmasını beklediklerini söyledi.



-"AB İLE STRATEJİK ORTAKLIĞI DERİNLEŞTİRECEĞİZ"-



Bakan Yang, Avrupa Birliği (AB) ile aralarındaki kapsamlı stratejik ortaklığı derinleştirmek için çalışacaklarını da belirtti.

Dünyanın başlıca ekonomilerinden olan Çin ve AB'nin kalkınmalarının kritik aşamasında bulunduğunu kaydeden Yang, şöyle konuştu.

"Birbirimize yardım ediyoruz; kazan-kazan durumu yaratıyoruz. Bu iyi bir şey değil mi?"

Yang, 2011'in Çin ile AB arasında Gençlik Değişim Yılı olduğunu da hatırlattı.



-"G-20 ÖNEMLİ BİR PLATFORM"-



Bakan Yang, bir soru üzerine G-20'nin ciddi ekonomik ve finansal sorunlar karşısında küresel ekonomik düzen için önemli bir platform olduğunu ifade etti.

Çinli Bakan, G-20'nin yeni tip küresel ortaklık inşası için yararlı bir girişim olduğu ve küresel ekonominin değişen manzarasını yansıttığı görüşünü dile getirdi.

Yang, "Küresel düzen, gelişmekte olan ülkeler için daha iyi bir ortam oluşturulmasına yardımcı olmalıdır" dedi.



-ÇİN-JAPONYA İLİŞKİLERİ-



Bakan Yang, Çin-Japonya ilişkileriyle ilgili soru üzerine, iki ülke arasında ihtilafa neden olan Doğu Çin Denizi ve Diaoyü Adaları konusundaki tutumlarının "açık ve tutarlı" olduğunu ileri sürdü.

"Doğu Çin Denizi'nin barış, iş birliği ve dostluk denizi olması gerektiğine inanmak için her gerekçe var" diyen Yang, Diaoyü Adaları konusunun hassas bir sorun olduğunu ve çok dikkatli ele alınması gerektiğini ifade etti.

Çin-Japonya ilişkilerinin iki taraf için de en önemli ikili ilişkilerden biri olduğuna inandıklarını anlatan Yang, Japonya tarafına "Geçen yılki kazanın tekrarlanmaması gerektiğini" aktardıklarını söyledi.

Japon sahil güvenlik birliklerine ait bir gemi ile Çinli bir trol gemisinin geçen yıl 7 Eylül günü Diaoyü adası açıklarında çarpışması üzerine iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Yang, Kore Yarımadası'ndaki nükleer sorunla ilgili altılı görüşmelerin yeniden başlatılması çağrısı da yaptı.



-"POLİS YABANCI GAZETECİ DÖVMEDİ"-



Dışişleri Bakanı Yang, son günlerde yabancı gazetecilerin Pekin'in bazı yerlerinde polis tarafından engellendiğine, hatta dövüldüğüne ilişkin soruyu yanıtlarken, "Yabancı gazetecilerin polis tarafından dövülmesinin söz konusu olmadığını" ileri sürdü.

Yabancı gazetecilere kolaylık sağlamaya devam edeceklerini söyleyen Yang, onlardan da Çin yasalarını uymalarını beklediklerini belirtti.



-LİBYA'DAN TAHLİYELERE YARDIM-



Libya'dan 35 binden fazla Çin vatandaşının başarıyla tahliye edildiğini anlatan Yang, bunun Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana gerçekleştirilen en büyük tahliye operasyonu olduğunu vurguladı.

Yang, Çin'in 12 ülkeden 2100 kişinin Libya'dan tahliye edilmesine yardımda bulunduğu bilgisini de verdi.