Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ortadoğu'daki şiddetin tırmanması ve petrol fiyatlarının yükselişini sürdürmesinin, yatırıcımları altına yöneltmesiyle metal fiyatları tırmanarak rekor seviyeye yaklaştı. Gümüş ise 31 yılın zirvesine tırmandı.

Külçe altının onsu, Singapur'da saat 11:32 itibariyle yüzde 0.5 değer kazanarak 1,437.85 dolar oldu. Metal, 2 Mart'ta 1,440.32 dolarla tüm zamanların en yükseğine çıkmıştı. Nisan vadeli metal, New York'ta yüzde 0.7 değer kazanarak 1,437.90 dolar oldu. Petrol ise 29 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

ANZ Banking Group'ta analist olan Mark Pervan, "Yükselen petrol fiyatları, Libya'da dinmeyen tansiyon ve Ortadoğu'da yaşananlar değerli metallere olan talebi destekliyor" dedi.

Enflasyon endişeleri ve para birimlerinin değer kaybetmesiyle geçtiğimiz yıl altın fiyatları yüzde 30 yükselerek onuncun yıllık kazancını gerçekleştirmişti. Bu yıl Çin'den Endonezya'ya kadar birçok Asya ülkesi yükselen tüketici fiyatlarını durdurmak için faiz oranlarını artırma yoluna gitti.

Libya'daki isyancıların doğudaki stratejik petrol kenti Ras Lanuf'u ele geçirmesiyle Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerle isyancılar arasındaki çatışmalar arttı.

Singapur merkezli Phillip Futures Pte'de analist olan Ong Yi Ling, Libya'daki petrol üretminin kısa dönemde kesintiye uğrayabileceğini belirtti. Ong, "Libya dışında yatırımcılar Suudi Arabistan'daki gelişmeleri de yakından takip ediyor. Olaylar dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'a da sıçradığı takdirde, petrol ve altın fiyatlarında zirveler görebiliriz" şeklinde konuştu.