Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de yatırımcıların altın alımlarını artıracağına dair spekülasyonla altın fiyatarı üçüncü haftada da yükselişini sürdürerek 25 yılın zirvesine yaklaşabilir.

Bloomberg anketine katılan ve aralarında analist, trader ve yatırımcıların bulunduğu 37 trader'dan 21'i geçen hafta Comex'te yüzde 1.2 yükselerek 568 dolar/ons olan metali satın alma tavsiyesinde bulundu. 8 kişi metali satma önerisinde bulunurken, 8 kişi ise çekimser kaldı.

Merkezi Londra'da bulunan araştırma şirketi GFMS'ye göre, Çin'in geçen yıl alımlarını yüzde 20 artırması, ülkenin Hindistan ve ABD'nin ardından üçüncü en büyük altın tüketen ülke olmasını destekledi.

China Daily gazetesinin haberine göre, Çin Merkez Bankası Shanghai'daki ticari sınırlamalarını hafifletecek ve dolarla altın alım satımına izin verilecek.

Geçen yılın en büyük altın üreticisi olan ve merkezi Denver'de bulunan Newmont Mining'in yöneticilerinden Wayne Murdy, 27 Şubat'ta verdiği bir röportajda "Hindistan ve Çin gibi gelişmekte olan ekonomilerden gelen iyi talebin sürmesini bekliyoruz. Ortadoğu'da da talep oldukça güçlü" dedi.

Nisan vadeli altının onsu geçtiğimiz hafta 6.80 dolar yükselirken fiyatlar geçtiğimiz yıl yüzde 32 yükseldi. Bloomberg'in 23-24 Şubat'taki anketine katılan analistler, bu artışı öngörmüştü.