Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Son verilere göre, bu hafta Perşembe gününe kadar denizaşırı ülkelerdeki yatırımcılar, aldıklarının 1.9 milyar dolar üzerinde Güney Kore ve Tayvan hissesi sattı. ABD'de geçtiğimiz hafta işsizlik başvuruları yükselirken, Çin 1 senedir ilk kez dış ticaret açığı verdi ve Moody's Yatırım Servisi de İspanya'nın kredi notunu düşürdü. Petrol fiyatları ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki kaosun etkisiyle, son 3 hafta içinde yüzde 19 artış kaydetti.

Suudi Arabistan'da da başlayan kaos ve Çin'in ticaret açığı gibi duş faktörlerin, bölgedeki paraları zayıflattığını söyleyen Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un forex traderlarından Kozo Hasegawa, "artan petrol fiyatları hem enflasyon hem de küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeleri derinleştiriyor" dedi.

Asya'da Yen hariç en çok işlem gören 10 para birimini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, bu hafta yüzde 0.3 düşerek 116.35 puana geriledi. Güney Kore Wonu, ABD doları karşısında bir önceki haftaya kıyasla yüzde 0.9 değer kaybederek, 1,124.33'ten işlem gördü. Filipin Pezosu yüzde 0.5 düşüşle 43.485 seviyesine geri çekilirken, Tayvan Doları da ABD Doları karşısında yüzde 0.4 zayıfladı ve 29.587 oldu.

ABD'de 5 Mart'ta sonlanan haftada ilk işsizlik başvuruları 371 bin'den 371 bin kişiye yükseldi. Çin ise Şubat ayında 7.3 milyar dolar ticaret açığı verdi.

Bugün açıklanan verilere göre ise Çin'de enflasyon Şubat ayında beklentilerin üzerine çıkarak, yüzde 4.9 oranında hızlandı.