Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de piyasalar Avrupa kaynaklı sorunları aşarak günü pozitif tonda tamamladı. Alcoa, Walt Disney ve 3M hisseleri öncülüğünde yükselen Dow Jones Sanayi Endeksi günü % 0.56 artışla, 12.086 puandan tamamladı. S&P 500 Endeksi ise günü % 0.29 Syükselerek 1.297 puandan kapattı. ABD 10 yıllıkları Asya seansında % 3.33 bileşikten işlem görürken Dolar / Euro paritesi 1.4087 seviyesinde.

ASYA SAKİN, YENİ HABER AKIŞI YOK

Dün Japonya’dan gelen ve radyasyonun şehrin su şebekesine karıştığını bildiren açıklamanın ardından şehirden gelen yeni bir haber yok. Bu haber akışına tepki olarak piyasa oyuncuları şişe su satan şirketlerin hisselerini aldılar. Japon Yeni, Dolar’a karşı 81 düzeyinde yatay seyrediyor. Kurdaki oynaklığın azalmış olması G-7’nin kısa vadeli başarısı olarak görülebilir. Çin’de ise bankacılık sektörünün kar sezonu başlıyor, Çin bankalarının olumlu bilançolar açıklamaları bekleniyor.

AVRUPA, 2 GÜN BOYUNCA ODAK NOKTASI DURUMUNDA

Dün, Portekiz’de azınlık hükümeti bütçe kısıntısı öngören tedbirleri parlamentodan geçiremedi. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yaklaşık % 4’üne varan kısıntıları hayata geçiremeyen Başbakan Socrates hükümeti daha önce söz verdiği gibi istifa etti. Şimdi piyasa uzun süredir konuştuğu temerrüt çağrısının gelip gelmeyeceğine bakıyor. Çeşitli kurumlardan gelen tahminlere göre maliyet 80 milyar Euro’yu bulabilir. Bugün başlayacak ve 2 gün sürecek olan Avrupa Bölgesi liderler toplantısında borçlu ülkelere ilişkin kararlar alınması bekleniyor. Diğer yandan üyelerin tam olarak ortak bir noktada buluşamadıkları da gelen haberler arasında. Dün borçlu ülke tahvillerine gelen satışlar sonrasında İrlanda 10 yıllık tahvil faizi % 10’u geçti, Portekiz 5 yıllık tahvil faizi ise % 8’i aşmış durumda.

İÇ PİYASA, MERKEZ SONRASI DOĞRU FİYATI BULMAYA ÇALIŞIYOR

Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklarda ortalama 400 baz puanlık artışa gitmesi sonrasında gösterge tahvil faizi % 8.61’den % 8.95’e çıktı, Dolar / TL ise 1.55 seviyesine yaklaştı. İMKB 100 Endeksi ise Bankacılık Endeksi’ne gelen satışlarla % 1.78 geriledi Bankacılık Endeksi ise % 3.18 düştü. Akbank % 5.14 düşerek en fazla düşen banka olurken, onu % 3.9 gerileyen Yapı Kredi Bankası takip etti.

BUGÜN NELER TAKİP EDİLECEK?

Avrupa Bölgesi’nde PMI verileri açıklanacak  (11:00), İngiltere perakende satışlar (11:30), ABD’de 14:30’da açıklanacak verilerde haftalık işsizlik başvuruları ve dayanıklı tüketim malı siparişleri takip edilecek. Çek Cumhuriyeti’nde faiz kararı açıklanacak, Güney Afrika Merkez Bankası da faiz kararını verecek. İki bankanın da değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Gökhan Şen
Blomberg HT Araştırma Bölümü