Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya  hisse senetleri, Japonya'da radyasyon seviyesinin hasarlı nükleer santraldeki çalışmaları olumsuz etkilemesi ve şirket karlarının beklenenden kötü çıkmasının etkisi ile düştü. Bu satışlar sonucu bölge için gösterge endeks üç gün sonra ilk kez düşüş gösterdi.

Japonya'da hasarlı nükleer santralin sahibi Tokyo Electric Power Co. yüzde 15 değer kaybederek 1977'den bu yana en düşük seviyesine indi. Dünyanın ikinci büyük bilgisayar üreticisi Acer Inc., ilk çeyrek satışlarının beklentilerin altında kalabileceğini açıklamasının ardından Taipei'deki işlemlerde yüzde 6.9 düştü. Piyasa değeri bakımından Çin'in iki numaralı bankası olan China Construction Bank Corp., karının tahminlerin altında kalması sonucu, Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 2.9 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 düşerek 133.27 puana geriledi. Yükselen iki hisseye karşılık yaklaşık üç hisse değer kaybetti. Endeks geçen hafta, Japonya'nın depremde hasar gören reaktördeki sorunları çözme yolunda adım atması ve Cnooc Ltd. ve Bank of China Ltd. gibi şirketlerin karlarının beklenenden daha iyi çıkması sonrası, Kasım ayından bu yana en hızlı haftalık çıkışını göstermişti.

RBC Investment Management (Asya) Ltd.'nin Hong Kong ofisinden Yoji Takeda, "Yatırımcılar Japonya'daki üretim durdurmalarından ve elektrik kesintilerinden endişe duyuyorlar ve üretim kapasittelerine yeniden ulaşılması birkaç ay alacak" dedi ve Piyasadaki son düşüş yatırımcılara iyi bir alım fırsatı getirdi, ancak belirsizlikler kısa vadede devam edece" şeklinde görüş belirtti.

Japonya'da Nikkei Endeksi yaklaşık yüzde 1 aşağıda seyrederken, Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 0.5 kaybetti. Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.7 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 düşerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.7 değer kazandı.