Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Japon yeni karşısında, Avrupa Merkez Bankası üyesi Jozef Makuch'un Banka'nın gelecek hafta "büyük ihtimalle" faizleri artıracağını söylemesinin ardından son üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Japon para birimi, Japonya Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetlerini 2012'ye kadar değiştirmeyeceği beklentilerine bağlı olarak, önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kaybetti. Bugün açıklanan rapora göre, Almanya'da enflasyon iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde kaldı.

Londra'daki Canadian Imperial Bank of Commerce'in Döviz stratejisti Jeremy Stretch, "Euro, insanların tekrar genişleyen faiz farklarına odaklanmaları ile birlikte, yukarı yönde hareket ediyor" dedi.

Euro yen karşısında, New York saati ile 09:01'de, yüzde 0.7 artarak 115.84 seviyesine yükseldi. Parite gün içinde 115.94'e kadar çıkarak, 4 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Parite dün 115.08 seviyesindeydi. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında, gün içinde yüzde 0.4 yükselerek 1.4087 dolar seviyesine kadar çıktıktan sonra, 1.4061 dolar seviyesine geldi. Dolar yen karşısında yüzde 0.8 yükseerek 81.69 seviyesinden 82.37 seviyesine çıktı.

Japonya'da taze gıda fiyatları hariç tüketici fiyatları endeksi Şubat ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.3 düştü. Euro Bölgesi yıllık enfşasyonu ise Şubat ayında, Avrupa Merkez Bankası'nın % 2 olan sınırının üzerinde, yüzde 2.4 seviyesine hızlandı.

Londra'da Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'den stratejist Lee Hardman, "Para politikasını sıkılaştırmak için Japonya Merkez Bankası'nın üzerinde gerçek bir baskı yok" dedi ve "Önümüzdeki 12 aylık sürede, Japonya dışındaki diğer merkez bankalarının gevşek para politikasından kademeli bir şekilde çıkacak olmasından dolayı, yenin diğer önemli para birimleri karşısında değer kaybetmesini bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.