Advertisement
HABERLER ABONE OL

UNDP'nin raporunda, Türkiye'de yaratıcı ürün ihracatının 2003-2008 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 14,96 büyüdüğü kaydedildi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) Güney-Güney İşbirliği Özel Birimi ve UNCTAD tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletler'in New York'taki merkezinde dün açıklanan ''Yaratıcı Ekonomi 2010 Raporu''na göre kreatif sektörler, geleneksel imalat sektörlerine kıyasla küresel ekonomik krizin etkilerine karşı daha dayanıklı çıktı.

Güzel sanatlar, el işi, görsel işitsel yayınlar, kitap, tasarım, film, müzik, yeni medya, görsel ve performansa dayalı sanatlar gibi yaratıcılık merkezli sektör ve fikirleri kapsayan yaratıcı ürün ve hizmetlerin dünya çapındaki ihracat tutarı 2002 ile 2008 yılları arasında iki kattan fazla artış kaydederek, 600 milyar dolara yaklaştı.

2008 yılında küresel ticarette görülen yüzde 12'lük düşüşe rağmen, yaratıcı ürün ve hizmetlerin dünya çapındaki ticaret hacmi yıllık ortalama yüzde 14'lük bir oranla büyümeye devam etti.

''YARATICILIK ODAKLI SEKTÖRLER, EKONOMİK BÜYÜMENİN DE KAYNAĞI''

''Uygulanabilir bir Kalkınma Seçeneği'' başlıklı rapor, yaratıcılık odaklı sektörlerin kapsayıcı ekonomik büyümenin de bir kaynağı olduğu saptamasında bulunuyor.

UNDP ve BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan raporda, Afrika ve Asya'daki moda sektöründen, Meksika ve Brezilya'daki dizi filmlere, Hindistan'daki sinema sektöründen Jamaika'daki reggae müziğine ve Brezilya ile Karayipler'deki karnavallara kadar 40'ı aşkın somut örnek de yer alıyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki bu sektörler ticareti desteklemenin yanı sıra sıklıkla yoksullara yönelik mesleki eğitim ve istihdam olanakları da sağlıyor.

Örneğin Nijerya'nın 2,75 milyar dolar büyüklüğündeki sinema endüstrisi, ABD ve Hindistan'ın ardından dünyadaki en büyük üçüncü film sektörü.

Nijerya'daki ''Nollywood'' yılda bini aşkın film üretiyor, binlerce kişiye istihdam sağlıyor ve petrolün ardından ülkenin en önemli ikinci sektörü konumunda. Sektörün öneminin farkında olan Nijerya hükümeti sinema endüstrisine yatırım yaparak, konuyla ilgili politikalarını yeniledi, film üretim ve dağıtımını desteklemek amacıyla mesleki eğitim olanakları sağladı.

2010 Yaratıcı Ekonomi Raporu, yaratıcı sektörlerin kapsayıcı büyümeyi nasıl destekleyebileceğine ilişkin on maddelik bir politika tavsiyesini de içeriyor.

RAPORDA TÜRKİYE

2010 Yaratıcı Ekonomi Raporuna göre Türkiye'de yaratıcı ürün ihracatı 2003-2008 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 14,96 oranında büyüdü.

Rapora göre Türkiye, yaratıcı ürün ihracatında, 2008 rakamlarına göre, dünyadaki ilk yirmi ülke arasında 16. sırada yer alıyor. Gelişmekte olan ekonomiler arasında ise Türkiye, yaratıcı ürün ihracatında Çin, Hong Kong ve Hindistan'ın ardından dördüncü sırada bulunuyor.

Türkiye kişisel, kültürel ve eğlence/dinlenceye dayalı yaratıcı sektör hizmetleri ihracatında ise gelişmekte olan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye, performans sanatları ihracatında ise yine gelişmekte olan ülkeler arasında 10'uncu sırada.

Bu arada UNDP ve UNCTAD, 2010 baskısını hazırlarken BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) ve Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) gibi diğer BM kuruluşlarının katkılarından da yararlandı.