Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük mısır ihracatçısı olan ABD'de mısır ekilen alanların daha da artacak olmasının küresel stoklar için yeterli olmayacağına dair spekülasyonla vadeli mısır fiyatları yükseldi.

Mayıs vadeli mısır, Chicago Board of Trade'de yüzde 5.7 kadar yükselişle bushel başına 7.33 dolar olarak dünkü yüzde 4.52'lik kazancını genişletmiş oldu. Vadeliler, Singapur'da saat 10:%9 itibariyle bushel başına 7.3125 dolardan işlem görerek bu hafta yüzde 6.1 yükseldi.

ABD Tarım Bakanlığı'nın dün açıkladığı verilere göre, ülkedeki stoklar Mart  başında 6.52 milyar bushele düştü. Bu, 2007'den beri en düşük seviye. Bakanlığa göre, gıda ve bioyakıt talebindeki artışın küresel stokları azaltması nedeniyle ABD'li çiftçiler yaklaşık 37.3 milyon hektarlık alana mısır ekecek. ABD dünyanın en büyük mısır, buğday ve soya fasulyesi ihracatçısı.  

Birleşmiş Milletler'in açıkladığı verilere göre, küresel gıda maliyetleri Şubat ayında rekor kırdı. Yüksek gıda fiyatları ve yolsuzluklar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanmakta olan gerilimi tetikleyen ana unsurlardandı. Tunus ve Mısır'daki olaylar, her iki ülkenin Devlet Başkanları'nın devrilmesiyle sonuçlanmıştı.