Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin tahminlerin üstünde istihdam sağlaması ve İrlanda'nın bankaların stres testinin müteakip büyük tahvil sahiplerinin bir kaybının olmayacağını açıklamasının ardından banka hissseleri ralliye çıktı; Avrupa hisse senetleri 3 haftanın zirvesine yükseldi.

Stres testinin ardından 5.2 milyar euro sermeye artırımına gidecek olan İrlanda Bankası hisseleri yüzde 41 sıçradı. Barclays Plc hisseleri ise yüzde 4.3 artış gösterdi. Kazanç beklentilerini indiren Logitech International SA hisseleri ise yüzde 16 değer kaybetti.

Haftalık bazda yüzde 1.4 yükseliş sağlayan Stoxx Avrupa 600 Endeksi yüzde 1.5 artışla Londra'da 279.96 seviyesinden kapandı. Japonya'daki deprem ve tsunami feklaketiyle gelen Fukuşima Dai - Ichi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif erime ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki ayaklanmaların getirdiği endişe ile bu yılın en düşük seviyesi olan 16 mart tarihinden beri endeks yüzde 6.8 tırmanış gösterdi.

Lüksemburg ve Yunanistan hariç 18 batı Avrupa ulusal gösterge endeksinin tamamı günü yükselişle kapadı. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi yüzde 1.7 tırmanırken Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 1.6 değer kazandı. Almanya'nın DAX Endeksi ise yüzde 1.9 yükseliş gösterdi.

ABD istihdam verileri mart ayında tahminlerin üstünde artış gösterdi; işsizlik oranı ise beklenmedik şekilde iki yılın en düşüğü olan yüzde 8.8'e geriledi. Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre bir önceki ay 194 bin olan istihdam rakamı mart ayında 216 bine yükseldi. Ekonomistlerin ortalama istihdam rakamı tahmini ise 190 bin civarıydı.