Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ekonomik toparlanma işaretlerinin dünyanın en büyük ham petrol tüketicisi olan ülkede petrol talebinin artacağına dair beklentileri artırmasıyla New York'ta petrol fiyatları üçüncü günde yükselerek 30 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD'de geçen ay istihdamın beklenenden fazla arttığını gösteren veriler sonrasında vadeliler yüzde 0.7 kadar yükseldi. Afrika'nın üçüncü büyük petrol üreticisi olan Libya'daki olayların petrol üretimini kesintiye uğratmasıyla fiyatlar, geçen hafta yüzde 2.4 yükselmişti.

Libya'da dün hükümet yetkililerin Yunanistan Başbakanı ile bir araya gelerek ve diplomatik veya siyasi bir çözüm için görüşmelerde bulunduğu belirtildi.

Sydney'deki Commodity Broking Services'te yönetici olan Jonathan Barratt, ABD'de açıklanan verilerin iyimser bir tablo çizdiğini belirterek, "İnsanlar hala Libya konusunda endişeli. Eğer Kaddafi yenilgiye uğrarsa, satışlar yaşandığını göreceğiz" diye konuştu.

Mayıs vadeli ham petrolün varili, Nymex elektronik işlemlerde 80 sent yükselerek 108.74 dolar olarak 24 Eylük 2008'den beri en yüksek seviyeye çıktı ve Singapur'da saat 11:56 itibariyle 108.30 dolardan işlem gördü. Fiyatlar geçtiğimiz yıla oranla yüzde 25 yüksekte.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede Mart ayında işsizlik yüzde 8.9'dan yüzde 8.8'e gerileyerek dört kez ard arda geriledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre bu rakamın yüzde 8.9 olması bekleniyordu.