Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, şirket satınalma haberlerinin yatırımcıların iyimserliğini artırması sonrası yukarıda acıldı. Bu hareketle birlikte, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi ikinci gün üst üste yükselişe doğru yönlendi.

Çin dışında en büyük nadir metal stokunun sahibi Molycorp Inc., bir metal işleyicisinin büyük bölümünü satın alması ve Avustralya'daki Perth şehrinde bulunan Equinox Minerals Ltd.'yi almak için 6.5 milyar dolar teklif etmesi sonrası yüzde 6.4 değer kazandı. Dünyanın en büyük ilaç üreticisi Pfizer Inc., Capsugel'i Kohlberg Kravis Roberts & Co.'ya 2.38 milyar dolara satmasının ardından yüzde 0.6 değer kazandı. Ford Motor Co., Credit Suisse Group AG'nin şirket için tavsiyesini yükseltmesi sonrası yüzde 2.2'lik bir prim yaptı.

S&P 500 Endeksi, New York saati ile 09:31'de, yüzde 0.2 yükselerek 1,334.66 puana yükseld. Gösterge endeks, ABD'de istihdamın ve tüketici harcamalarının beklenenden iyi çıkmasının etkisiyle, 1 Nisan itibariyle, Şubat ayında bu yana ilk kez üst üste 2 kez haftalık yükseliş gerçekleştirdi. Dow Jones Endeksi, 8.63 puan ya da yüzde 0.1 yükselerek 12,385.35 puana yükseldi.

Lisle, İllinois'te Oakbrook Investments'tan Peter Jankovskis, "Şirket satınalma ve birleşme aktiviteleri oldukça güçlü" dedi ve "İnsanlar bunun güvenin bir işareti olduğunu düşünüyor. Buna ek olarak, ABD ekonomisi oldukça güçlü durumda. Bu durum, hisse senedi piyasasına destek sağlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi 2011 yılında yüzde 6.1 yükseldi. Bu yıl, küresel anlamda 6,173 şirket anlaşması duyurusu yapıldı ve bu durum toplam 631.1 milyar dolarlık bir tutarı işaret ediyor. Bu tutar, geçen yıl aynı dönemdeki tutar olan 506.5 milyar doların yüzde 25 üzerinde. Hisse senetleri, hükümet teşvik tedbirleri ve şirket karlarının beklenenden daha iyi çıkmasının etkisi ile sekiz çeyrektir ard arda yükseliş gösteriyor.