Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

REAKTÖRDEN RADYOAKTİF MADDE BOŞALTILDIĞI HABERLERİ MORAL BOZUYOR

Uzun süredir takip edilen Fukushima Dai-Ichi nükleer santralinin işletmecisi Tokyo Electric Power Co., istasyondaki radyoaktif maddeleri denize boşaltmaya başladı. Böylece yeniden en başa dönen Japon hisseleri düşmeye başladılar. Deniz ürünleri satan şirketlerin hisseleri de düşüşe katılıyorlar. Diğer yandan otomobil üreticilerinin de düşüşe katılması eksileri derinleştiriyor. Japonya Nikkei 225 Endeksi % 1.57 aşağıdan işlem görürken Çin, Hong Kong ve Tayvan piyasaları ise resmi tatil olması sebebiyle kapalı.

Yeni Zelanda Doları, yetkililerden gelen daha fazla faizleri indirmeye gerek olmayabileceği açıklaması ile yükseliyor. Farklı bir cephede de Yen değer kaybediyor. Global faizlerin artma eğiliminde olması ve Perşembe günü Merkez Bankası’nı toplayacak olan ülkede yeni önlemlerin açıklanabileceği beklentisi para birimini işlem gördüğü 16 kurun 15’ine karşı zayıflatıyor. Bugün, gelişmiş ülkeler içinde % 4.75’lik politika faizi ile en yukarıda olan Avustralya Merkez Bankası faizleri sabit bıraktı. Risk iştahındaki zayıflama ve FED’den gelen açıklamalar sonrasında ise Dolar Endeksi kuvvetleniyor. 6 para birimine karşı hesaplanan endeks sabah saatlerinde 76 seviyesinde. Euro ise Dolar’a karşı 1.4201 düzeyinden geçiyor.

ABD’DEN YATAY KAPANIŞ

Gün boyu gelen şirket satın alma haberlerinin bir anda toplam 30 milyar Dolar değer ulaşması global hisse senedi piyasalarına moral verdi. Hem şirket yöneticilerinin ekonomik toparlanmaya inandıklarına işaret olarak kabul edilen bu satın almalar hem de fiyatların pahalı olmadığına dair bir kanıt olarak görüldü. Çip satışlarının düştüğüne dair gelen açıklamalar sonrası ise teknoloji hisselerinin düştüğü görüldü. Kapanış sonrası gelen açıklamada ise texas Instruments’in, National Semiconductor’u 6.5 milyar Dolar’a alacağı haberleri sonrasında satın alma hedefi olan şirket hisseleri kapanış sonrası işlemlerde % 72 değer kazandı. S&P 500 Endeksi günü 1.332 puandan ve % 0.03 yükselerek tamamladı.

YURT İÇİNDE RALLİ YAŞANDI, BUGÜN KAR SATIŞI MI YOKSA DEVAMI MI SORUSUNA CEVAP ARANACAK

Bankalar öncülüğünde yaşanan rallide İMKB 100 Endeksi sıkışan teknik resmi yukarı yönlü kırdı ve günü % 2.84 yükselerek tamamladı. Bankacılık Endeksi’nin % 4.49 yükseldiği günde Holding Endeksi ise % 3.96 yukarıda kapattı. Kimya, Elektrik ve Gıda düşen sektörler arasında yer aldı. Gösterge tahvilin bileşik faizi son 41 yılın en düşüğünde gelen enflasyon verisi sonrasında 8.77’den kapanış yaptı. TL ise güç kaybetti. Diğer yandan Türkiye’nin iflas etme riskine karşı sigorta olarak alınan CDS’ler ise son iki ayın en düşük düzeyine indi, böylece risk primi düşmüş oldu.

BUGÜN AÇIKLANACAK VERİLER

- TCMB 'Fiyat Gelişmeleri' Raporunu açıklayacak 10:00

- Euro Bölgesi'nde Şubat ayı perakende satışlar açıklanacak 12:00 Önceki: 0.4%

- Polonya Merkez Bankası, faiz kararını açıklayacak 13:45 Önceki: 3.75%

- ABD'de haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak 14:45

- ABD'de Mart ayı ISM imalat dışı endeksi açıklanacak 17:00 Önceki: 59.7

- ODD, Türkiye'de Ocak ayı otomotiv satış verilerini açıklayacak 18:00

- TCMB, TÜFE ve ÜFE bazlı reel efektif kur gerçekleşmelerini açıklayacak 18:00

- BDDK, Türkiye'de Şubat ayı bankacılık sektörüne ilişkin verileri açıklayacak 18:00

- ABD Merkez Bankası, toplantı tutanaklarını açıklayacak 21:00