Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Bizim Japonya ile eşdeğer konuma gelebilmemiz için 4 misli daha girişimciye ihtiyacımız var'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, eski Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer'e Gaziantep Üniversitesi Senatosunca ''fahri doktora'' unvanı verilmesi dolasıyla düzenlenen törende, insanın en hayırlısının insana faydalı olan olduğunu belirtti.

İnsanlara faydalı olmanın yolunun onların karnını tok, sırtını pek tutmak olduğunu, girişimcilerin de bunu yaptığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Bizim de bir hedefimiz vardı Türkiye olarak. Dedik ki: Hep beraber ki bunu Türkiye'de bu hedefi biz koyduk, ama o hedef sonrasında da Türkiye'nin ortak hedefi haline geldi 2023'te dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içine gireceğiz. Yani 'dünyanın ilk 10 zengininden birisi olacağız' dedik. Bu aslında bir hedefti. Allah'a çok şükür inşallah bu hedefe de ulaşacağız, ama bu hedefe ulaşabilmek için bir şeye ihtiyaç var.

O da girişimciye ihtiyaç var. Bakın Türkiye'nin nüfusu 72 milyon. Toplam 1 milyon 300 bin girişimcimiz var. Ama Japonya'nın nüfusu 120 milyon toplam 6 milyon 400 bin girişimcisi var. Japonya niye zengin anladınız mı? Bütün mesele burada, girişimcide. Bizim Japonya ile eşdeğer konuma gelebilmemiz için 4 misli daha girişimciye ihtiyacımız var, nüfusumuza göre.''

Hisarcıklıoğlu, girişimci sayısını artırmanın yolunun kadın girişimcileri artırmaktan geçtiğini belirtti.

Bugüne kadar erkeklerden 1 milyon 220 bin girişimci çıktığını, kadınlarda ise 70 bin girişimci olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

''Ama toplumumuzun yarısını görmüyoruz biz. Yarısı dediğimiz kim? Kadınlarımızı hiç görmüyoruz. İş gücününe katılımda da dünya ortalamasının altındayız kadınlarda. Dünya ortalaması yüzde 43, Türkiye yüzde 27. Gelişmiş ülkelerde iş gücününe katılım yüzde 60 kadınlarda, biz de yüzde 27. Girişimcilikte hiç esamemiz bile okunmuyor. Şimdi dedik ki 'zengin olmak istiyoruz'. O zaman girişimci sayımızı artırmamız lazım.''



-İŞSİZLİK SORUNUNA ÇÖZÜM-

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin, birincisinin işsizlik olduğunu ifade etti.

Şu anda TÜİK'in araştırmalarına göre Türkiye'de toplam işsiz sayısının 3 milyon olduğunu, 2 milyon kişinin de bir yıldan bu yana işsiz olduğunu ve umudunu kaybettiği için iş aramaktan vazgeçtiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

''Yani toplam 5 milyon kişi işsiz. Artı her yıl 800 bin genç istihdam nüfusuna katılıyor. 5 milyon işsiz var, her yıl gelen nüfus artışından dolayı gelen 800 bin genç var. Buna işi nasıl bulacaksınız? Tek bir yolu var, girişimci sayısını artırmak. İşte bunun için tüm Türkiye'deki aynı Gaziantep'in Türkiye'ye rol model olduğu gibi kadın girişimciler kurulunu kuralım da Türkiye'deki genç kızlarımıza örnek olsun dedim.''

Adalet ve hukuk düzenine uymayan bir şeyin yıkılmaya mahkum olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de en büyük eksikliklerden birinin, bir şeyin kurulması, geliştirilmesi, ancak gelecek nesillerin işleri devam ettirememesi olduğunu bildirdi.

Babaların, kendilerinden sonra haksız ve adaletsiz miras bıraktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Babalara burada bir iğne batırıyorum. Niye biliyor musunuz? Kızla erkek çocuk arasında ayrım yapılıyor, haberiniz olsun. Kız erkek ayrımı yapmaksızın hakkı neyse verin. Damat gelecek diye dışlar bir tutum içine girmeyin. Damat da senin evladın, o kız da senin evladın. Gaziantep birçok konuda Türkiye'de öncü, bu konuda da öncülük etmesi lazım'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, dünyanın hem ekonomik hem de siyasi olarak yeniden şekillendiğini, dünyanın ekonomisi ve siyasetinin bölgede değiştiğine işaret etti.

Bunun farkına varılmasıyla Türkiye'nin kazançlı çıkacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, şunları anlattı:

''Sıkıntılı ve sancılı bir bölgenin tam ortasında Türkiye. Artı dünya ekonomisinin yüzde 51'i şu anda Türkiye'nin doğusunda. Güneş tekrar doğudan doğmaya başladı haberiniz olsun. Eskiden bizim batımızdaydı, şimdi doğumuza geçti. İşte bu güneşin tepemize geldiği zaman o fırsatı kaçırmamamız lazım. Bu Türkiye'nin tekrar dünyada lider olması demektir. Ben Allah'ın izniyle inanıyorum, lider olacak mıyız, olacağız. Ama sahayı hazır etmemiz lazım. Gaziantep'teki tüccar ve sanayici kardeşlerime diyorum ki: Ne olur fırsatlar ülkesi olan Ortadoğu, Afrika'ya bakın. Dünyayı şu anda ekonomisinin büyümesinin liderliğini yapan iki tane ülke var. Çin ve Hindistan. Sakın ha sakın bu iki pazarı gözardı etmeyin."